SKOGSBRUK (LT)
Sommaren 2018 bjöd på både svår torka och granbarkborrens framväxt. Det var två av de stora samtalsämnena när Södra/Norrköping skogsbruksområde höll årsmöte i Stadium Arena. Nu gäller det att ha god beredskap 2019 för att försöka minska skadeverkningarna.
2018 var det 80 år sedan skogsbönder i södra Sverige samlades för att tillsammans skapa en lönsam avsättning för sin skog. Under året har Södra firat med tårtkalas, startat en historisk webb- Granbarkborren i fokus på Södras årsmöte plats och haft en gemensam familjedag på High Chaparral, och nyligen var det alltså dags att sammanfatta verksamheten på årsmötet i Stadium arena. Kvällen startades med en schnitzelmiddag innan deltagarna hälsades välkomna och årsmötet tog sin början.
– Vi har lagt ett intressant år bakom oss. Först var det en blöt vinter som avslutades med massor av snö och sen kom den rekordvarma sommaren, och det var nog inte bara jag som gick med nerverna på helspänn och funderade på om det skulle börja åska eller om någon glasskärva skulle sätta fyr nånstans. Det var ganska otäcka månader där på sommaren.
– Sen på sensommaren och hösten visade sig lite andra följder av torkan, då började granarna att gulna och bli bruna och då hade granbarkborrarna satt fart. Och det kommer vi få hålla på att kämpa med nu under våren och sommaren, sa ordföranden Anders Ek och målade upp en sammansatt och komplicerad bild av branschen.
– Det har väl aldrig funnits så mycket skog som nu. Södra har jätteduktiga inspektorer och entreprenörer, bra folk i ledningen och industrier som är i världsklass, så där behöver vi inte vara oroliga. Utan det som jag är orolig för är den näringspolitiska biten, och det kommer att bli viktigare och viktigare framöver. Södra satsar jättemycket och även vi på lokalt plan måste hjälpa till och även ni som medlemmar måste ställa er upp och säga ifrån när det blir för tokigt. Skriv insändare, delta i debatten, säg ifrån, för det är ingen annan som gör det åt oss.
2018 var som sagt ett vädermässigt komplicerat år som inleddes med mycket snö för att sedan bli extremt torrt. Östergötland klarade sig lyckligtvis bra från skogsbränder men fick se en rejäl ökning av granbarkborrar, och även ett par rejäla stormar vilket ledde till att det lades stort fokus på att begränsa skador. Men det fanns även ljuspunkter, som prisnivån, kontrakterade volymer och inte minst en stor ökning av medlemsarealen. Det stora hotet inför 2019 ser ut att bli granbarkborren som har ödelagt mycket skog i exempelvis Nordamerika och Slovakien och nu gäller det att vidta åtgärder för att inte samma katastrof ska drabba Sverige.
– Vi är fruktansvärt oroade över vad som ska hända i år. Vi upptäckte ganska tidigt att vi hade mest skador uppe i norr och nordväst så vi har flyttat i stort sett hela maskinstyrkan åt det hållet, och då har även inspektorerna följt efter. Det är viktigt att vi saktar avverkningstakten med transportmöjligheter och vad industrin kan ta in och det sämsta vi kan göra är att bygga lager. Då skapar vi en foderplats och riskerar att få ännu värre angrepp längre fram. Så det måste gå hand i hand det här, och därför kommer vår avverkningsflotta stå still i minst två veckor, sa områdeschefen Andreas Johansson och spanade framåt:
– Blir det midsommarväder hela sommaren med tio plus och regn, då kanske det planar ut lite. Men blir det en sommar som 2018 igen då får vi problem.
Efter redovisningen blev det fikapaus som följdes av dialog med Paul Christensson, ledamot från styrelsen och Catrin Gustavsson, representant från Södras ledning. Dessutom gjordes ett uttalande gällande inskränkningar kring markägares brukanderätt som Norrköping Sbo menar hämmar både skogsinvesteringar och tillväxt.
“Vi uppmanar därför både myndigheter och regering att införa ett moratorium, ett tillfälligt stopp av alla pågående och nya artskyddsärenden, till dess att frågan om rättmätig ekonomisk kompensation vid inskränkningar i ägande- och brukanderätten har utretts”.
Text och bild: TOBIAS PETTERSSON