LJUNGSBRO (JB)
I Allhelgonakyrkans församlingssalar i Ljungsbro centrum hölls ännu en gång rättvis marknad. Det var öppet för hela familjen och rättvisemärkta eller lokalproducerade produkter såldes. Det bjöds även på sång av två duktiga barnkörer.
Kraven på en rättvisare handel och en hållbar utveckling ökar i takt med medvetenheten. Idag känner troligen alla till Fairtrade, Krav och sådana märkningar. Många väljer också att köpa dessa produkter istället för de utan någon form av rättvise- eller miljömärkning.
Den kallades Rättvis marknad, den som nyligen hölls i Allhelgonakyrkan mitt i Ljungsbro. Intresset var tydligt. Överallt i lokalerna var det besökare och de som arbetade med att få allt att fungera. Ett trivsamt surr spred sig mellan kaffekoppar och stånd med produkter.
– Det är Vreta kloster församling som är arrangör, berättar prästen Magnus Fröhler.
Är det första gången ni har rättvis marknad här?
– Nej, vi har gjort det här flera gånger. Vi bjuder in aktörer av olika slag som står för det här med rättvis handel och rättvisa produkter. Det är också lokalproducerat, närodlat och så vidare. Det är för alla som vill verka för det här att det ska bli en rättvis hållbar värld. Sedan har vi samtidigt ett fokus på det internationella arbetet som kyrkan gör.
Brukar ni ha marknaden i de här lokalerna?
– Ja, det är samma lokaler. Vi har utvidgat i år med vårt kafé, Ljungsbro café och second hand. Man kan röra sig lite här och där.
– Det här är en viktig sak som kyrkan gör så därför bjuder vi på korven och kaffet. Det är förstås inget krav att man ska skänka pengar till insamlingen Jag tycker det är kul att upplåta platsen även till hembygdsföreningen. De får chansen att komma hit och så blir det något roligt. Det händer någonting, det är inte det minst viktiga!
Bland utställarna hittade man Individuell människohjälp, IM, från Linköping. De har en av Sveriges nio IM Fair Trade-butiker. Den drivs av volontärer och där säljs Fairtrade-varor från länder som Indien, Vietnam och Bolivia.
Fair Trade Shop, Linköping, fanns förstås också med. Ingegärd Andersson, Lillemor Eriksson och Inger Johansson stod vid bordet. Har intresset för Faitrade ökat så ni ser det?
– Vi har inte mycket mer kunder. Det beror ju på att en del köper sitt i vanliga affärer. Kaffe och te och sådant kan man ju köpa i ICA, Hemköp eller var som helst. Man hoppas ju att det säljs mer Fairtrade. Även i Fair Trade Shop arbetar man ideellt.
Hur gör ni med de fasta avgifterna?
– Det måste vi dra in via affärsverksamheten. Vi har inga bidrag på det sättet. Det ska ju gå runt. Man gör ju det här för att man tror man gör något gott för människor i världen som har det sämre.
– Det bygger också på att man gör någonting för att tjäna de här pengarna.
Vilken sorts vara går bäst, vad säljer ni mest av?
– Vi säljer mest choklad. Kaffe, teer och honung går också bra. Vi har också kryddor, lite annorlunda kryddor. Många har sina favoriter i vårt kryddsortiment. En del kommer in och säger ”Jag måste ha den här, jag älskar den här kryddan!”. De har den till allt möjligt.
Marknadens stämning lyftes ännu mer när de mycket duktiga barnkörerna Noviserna och Do Re Mini framförde sitt program under ledning av Karin Alinder vid pianot. Barnrösterna som sjöng sånger om frukt, fred, kyrkliga sånger, med mera, ljöd härligt genom lokalerna.
Text och bild: BO BÄCKMAN