Maj-Lis 2021 är största milan hittills
YDRE (LT)
Maj-Lis 2021 är namnet på årets kolmila i Grönkullen i Svinhultsskogarna i Ydre. I en vecka ska den 107 kubikmeter stora milan vara igång.
– Resultatet blir ungefär en tredjedel i kol, sade Yngve Allansson.
Det var fjärde gången som det tändes en mila vid den vackra dammen i Grönkullen. Förra gången var för två år sedan och då var milan 102 kubikmeter stor och hade namnet Kristin. De två tidigare hette Marie och Alice och i och med det var de tre dopnamnen för Yngves dotter använda. Vilket kvinnonamn skulle det bli den här gången?
När täckelsen föll avslöjades att årets upplaga heter Maj-Lis efter Yngves fru. Hon var också den som fick äran att bära upp tändanordningen och med god hjälp av Yngve Allansson och Håkan Lindgren blev det snart god fart på milan.
Det första dygnet är känsligast eftersom milan måste komma upp i en lagom jämn värme för att hålla pyrolosen igång. Pyrolys eller torrdestillation är en förbränningsprocess där, i det här fallet, björkved upphettas till hög temperatur i en syrefri miljö så att veden blir till kol utan att förbränning sker. Istället är det förkolning.
Milan kan inte nå den tillräckligt höga temperaturen för pyrolosen utan att syre sätts till. Det är därför det finns draggluggar in till milans innersta längs med marken. De kan öppnas och stängas för att skapa tillräckligt drag. Det blev ett svettigt dygn för de tre kolarna Yngve Allansson, Håkan Lindgren och Mats Lindgren. Två fick jobba och den tredje fick sova en stund och sen är det byte i tjänstgöringsschemat.
– Här i Svinhultsskogarna var kolningen en del av arrendeavtalen mellan torparna och järnbruket Boxholm. Det kolades överallt i skogarna och sedan kördes kolen i ryssjor ner till Bulsjöån och hamnen i Visselvik i Sommen. Där lastades det sedan på pråm för vidare transport till Boxholm, berättade Yngve Allansson.
Han visade fram ett långt järn som hans far hade använt vid kolning som nu har gått i arv. Järnet fungerar som en lång provsticka. Det sticks in i milan och om inget motstånd finns då är kolningen klar. Om järnet möter motstånd då är veden intakt och behöver utsättas för mer pyrolys.
Precis lagom till att milan tändes blev det uppehåll i det ihållande fredagsregnet. Lagom så att det hundratalet åskådarna kunde vara med om tändningen, tipspromenad och en go’fika utan att bli genomblöta.
Tipspromenaden sitter uppe hela veckan och kaffepannan är ständigt på för den som vill dra ut i Svinhultsskogarna för ett besök. Eller för den delen ta med eget fika.
Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON