Fin utställning om världens lungor

Rötter – en utställning med ljud och bilder från skogen

Några av bilderna i Björn Ola Linds utställning ”Rötter” i Sancta Birgitta Klostermuseum.

VADSTENA (JB)

Den som kan sin Pippi Långstrump vet att gamla träd brukar vara bland de allra bästa ställena för en sakletare. Fotograf Björn Ola Lind har måhända inspirerats av Astrid Lindgrens berömda figur. Han har hittat detaljer i träd och stubbar och fotograferat på mycket nära håll.

Träd har doftspråk och kan varna varandra för insektsangrepp. Men forskning visar att de också kan minnas, se, höra och smaka, berättar Björn Ola, som ända sedan han var barn har fascinerats av träd.

Björn Ola har tagit många fotografier på stubbar och rötter, som har växt på gravfält från järn- och bronsåldern i Sörmland. Nu visar han ett trettiotal av dem i en utställning, som heter ”Rötter”, i Sancta Birgitta Klostermuseum, i lokalen på bottenvåningen bakom butiken.

På två A4-sidor berättar denne fotograf och skogsentusiast om några av de fördelar och vinster som han ser med skogen. Man kunde önska att detta papper fanns att bära med sig, fysiskt eller via en QR-kod, att läsa senare. Få tar sig tid att stanna tillräckligt länge vid texten på plats.

”Idag vet vi att oxytocinhalten i oss höjs när vi kramar om ett träd, och kroppen blir lugn. Att vistas i skogen sänker också blodtrycket, reducerar halten stresshormon och aktiverar immunförsvaret”, skriver Björn Ola och fortsätter:
” I alla tider har träd varit viktiga för människor. De ger oss syre, byggnadsmaterial och mat från bark, löv, knoppar och rötter. Träd är urålderliga och har funnits på planeten så oändligt mycket längre än människan. Varje individ blir hundratals, ibland tusentals år gammal. De står stilla på samma plats i torra, våta, kalla eller varma miljöer och kan förse sig själva med näring utan att förflytta sig.”

– Utan träd skulle människan inte överleva, varken i fosterlivet eller senare när vi tar våra första andetag, konstaterar Björn Ola Lind.

När ett träd förmultnar förvandlas det och under nedbrytningsfasen framträder olika mönster, som lockar Björn Ola. Han kompletterar sina bilder med installationen ”Ljud av träd som dricker”. Som namnet anger är det inspelningar av träd som dricker men också av grenar som gnekar och rörelser av bladverk.

– Träden och deras rotsystem suger upp enorma mängder koldioxid så länge vi låter dem vara, säger Björn Ola. Hugger vi ned för många träd dör rotsystemens och mycelens intrikata värld ut och det kan ta hundratals år innan de är tillbaka.

Skog och träd inspirerar kulturarbetare ända från den fornnordiska kulturen till våra dagar. Yggdrasil står i jordens centrum varifrån man kan nå de nio olika världarna där mikrokosmos möter makrokosmos. I nutid kommer en installation med upp- och nedvända träd i en rondell vid E4:an utanför Ödeshög i början av 2000-talet.

Så länge det är sommar är museet öppet varje dag och i utställningslokalen pågår ”Rötter” till och med den 16 oktober. I entrébutiken säljer Kerstin Bergengren böcker, Karin Langhards keramik, fårskinn från Hillingstad, pepparkaksformar och mycket mer.
– Det är vanligare att besökare handlar rena souvenirer i år än tidigare, säger Kerstin. Det ska gärna vara saker med texten ”Vadstena” med versaler.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share