Ett hundratal besökare såg tändningen vid Sjölunda såg
GODEGÅRD (JB)
För femtonde året i rad tändes åter en kolmila vid Sjölunda såg i Godegård. Dagen bjöd på ett ljuvligt sensommarväder med värmande sol, så det kom ett hundratal besökare till… evenemanget. Under tiden man väntade på att milan skulle tändas, kunde man stärka sig med kaffe och hembakat bröd.
De besökande kunde också lyssna på Jularboklubbens tongångar. Vilken härlig med – ryckande musik de spelar. Man kunde lägga märke till att det saknades notpapper hos spelemännen/kvinnorna. De hade tagit till sig en modernitet och spelade gamla låtar till nottecken på en dataskärm.
En av de spelande hade fått ta hjälp av Malou Lilja Svensson. Hon stod och skuggade Lars-Erik Bengtssons datorskärm med ett paraply. Undertecknad fick reda på att Lars-Erik hade spelat sedan han var tre år gammal och nu i en ålder av 89,5 år spelade han fortfarande av hjärtats lust. Och bra dessutom!
Eldarna där man stekte kolbullar på, hölls riktigt heta och det var många som köade för att få denna läckerhet. Yvonne Brandt och Kerstin Åsbom smakade av smeten bestående av vetemjöl, kornmjöl, salt och vatten innan de stekte kolbullarna.
– Det finns ett recept i receptboken Godegårdsgott, jag tror det är i tvåan. Det finns mycket gott i de böckerna, sa Kerstin.
Klockan elva var det så dags att tända milan. Man inleder alltid med nationalsången ”Du Gamla Du Fria”. Detta år spelade Ronald Jadeborn på dragspel från toppen av milan, medan besökarna sjöng med unisont.
Stig-Arne Johansson tog till orda och tackade alla frivilliga från Godegårds skidklubb som arbetat med milan sedan augusti månad. Därefter fick Anders Nylund ordet. Det är han som började med milorna och fortfarande håller på med dem. Anders berättade att det är en så kallad resmila med tändtrumma. Milan har också en skorsten vid sidan, där all giftig rök brinner ut.
Den som fick den äran att tända milan denna gång var Anders Hedlund från Södra skogsägarna. Det är Södra som sponsrat veden till milan. Detta år är milan 100 kubikmeter stor och beräknas kola i cirka fem till sju dagar. Under dessa dagar kommer ”hon” att vaktas dygnet runt av lag om två personer.
Milorna vid Sjölunda i Godegård har inga kvinnonamn. Från början ville ingen ställa upp med sitt namn ifall milan skulle börja brinna. Så efter det har man fortsatt att kalla milorna för siffror istället.
Ytterligare en person har varit med från början och det är Sven Hellqvist. Sven har en viktig roll vid miltändningen. Han har en speciell blandning från naturen som gör att det börjar brinna ordentligt i tändtrumman, när väl Anders Hedlund tänt på den första laddningen. Det dröjde inte länge förrän det kom höga lågor från mittenhålet. Men milan får inte brinna utan det ska bara pyra, kola, i dess inre, så när tändtrumman är full med ved täpps den till. Därför är det så viktigt med all denna passning.
Olle Carlsson, ordförande i Godegårds skidklubb, sa att man haft väldigt tur med vädret under den tid man rest milan. Han hoppades att turen skulle hålla i sig.
En av åskådarna och tillika en av de som frivilligt arbetat med milan var Janne Ahlm.
– Jo, det är ett ”vuxendagis” kan man väl säga, sa Janne. Men det är jättekul att jobba med milan. Och så för man traditionen vidare.
Nu får vi hoppas att nummer 15 ger bra kol ifrån sig. När väl kolningen är slut om någon vecka, kyls milan ner och så får hon ligga till i vår. Då först får man lön för mödan.
Text och bild: EVA CARLSSON