En snabbväxande grönsakskung

Ylva Eriksson vill slå ett slag för sparrisodling.

Ylva Eriksson vill slå ett slag för sparrisodling.

SVÄRTINGE (JB)

Ett snabbväxande och läckert vårtecken är den första, nyskördade sparrisen. En verklig kung i grönsaksodlingen. I våra breddgrader skördas den först i maj, innan dess får vi hålla till godo med den importerade sparrisen. Närodlad är dock absolut bäst och att odla sparris hemma i grönsakslandet är både lätt och roligt.

Under två dagar har Billbäcks plantskola i Svärtinge haft sparrishelg tillika sparrisfest när Café Villa Flora serverade en spännande meny komponerad av svensk närodlad sparris.

Ylva Eriksson, anställd på Billbäcks fanns på plats och informerade dem som ville veta allt om sparrisen eller till och med starta upp en liten sparrisodling hemma i köksträdgården.
– Det är inte svårt att odla sparris men mycket handlar om förberedelse där man vill att sparrisen ska växa. Jorden måste vara väl anpassad, marken ska vara väldränerad och jordmånen sandrik. Sparris växer inte så bra i tung lerjord utan vill ha genomsläpplig jord, därför är det bra att blanda upp jorden med sand.

Det är en härlig primör och jag tycker nog att fler skulle våga sig på att odla den och få njuta av nyskördad sparris som kommer tidigt om våren. Rabarbern är dock först upp ur landet tätt följd av sparrisen, säger Ylva. Sparris är inte enbart god att äta, den är också en riktig hälsobomb, späckad med antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Att tillaga och äta den nyskördade delikatessen ger en känsla av lyx till vardag och fest. Enkel att tillaga och god i soppor, stuvningar, gratänger, sallader och passar lika bra till kött som till fisk.

Koktiden för grön sparris är kort, fyra minuter räcker och avnjuts gärna med riven parmesan eller västerbottenost. Den går även utmärkt att smörsteka och sedan är det bara att strö över lite flingsalt.

Okokt sparris ska förvaras mörkt och svalt men ska aldrig läggas i plastpåse utan lindas in i fuktigt hushållspapper. Innan tillagningen ska den nedersta delen som är träig brytas av och sparrisen kan med fördel ställas i ett glas med kallt vatten en timma före tillagning. Då drar den åt sig vattnet och för extra spänst.

– Sparris skördas fram till midsommar, sedan släpper man fram de gröna blomstänglarna som ser ut som vipporna. De kan bli upp till en och en halv meter höga och bildar en väldigt dekorativ häck. Blomstänglarna kan med fördel klippas av och bli som utfyllnad i blomsterbuketter, anser Ylva.

Det går att så sparris direkt på växtplatsen men det enklaste är att köpa färdiga plantor i kruka och plantera ut. De sätts tidigt på våren i en 20 cm djup fåra och det bör vara cirka 40 cm mellan plantorna.

Att odla sparris kräver tålamod och det första året går åt till att hålla ogräset borta. På hösten klipps blomstänglarna ner och sparrisen får växa i fred under ett par års tid innan det är dags för den första efterlängtade skörden.

Sparris är en liljeväxt som växer vilt i sydöstra Europa och kom till Sverige på 1600- talet. Den växer även vilt på Gotland, är flerårig och har en starkt förgrenad rotstock.

Det odlas två typer av sparris, den bleka som kallas vit och den gröna. Skillnaden mellan vit och grön sparris är att ljuset inte kommit åt att färga stjälkarna gröna eftersom de kupas med jord och blir då till vit sparris. Den gröna lämnas okupad, är mer lättodlad och även nyttigare än den vita och har därför kommit att bli den mest populära.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share