Egen tillagning på gammalt vis

Med naturen som granne i åtta generationer

Marie Andersson tittar över hyllorna i gårdsbutiken.

ÖDESHÖG (JB)

En dryg mil söder om Ödeshögs samhälle finns Lyckan. I varje fall är det namnet på fastigheten som rymmer Trädgårdslandet Sonaby och familjen Sören och Marie Andersson och några av deras tio barn. Tre är parets biologiska men alla tio har, liksom Sören, växt upp på gården.
– Sören har aldrig flyttat hemifrån, säger Marie, som själv bara har bott här i 37 år.

Sören tillhör den åttonde generationen på Boet Lyckan 1 som fastigheten heter i Eniro. Även hans förfäder har med andra ord växt upp på gården.

Kanske har släktens långa tid på gården påverkat familjens leverne. En del av deras affärsidé är just det gamla. Det genuina. I den lilla gårdsbutiken, som heter Birgers skafferi efter en farbror som hyr här förr, säljer de till exempel picklad rödlök och andra inlagda grönsaker, sylt av blåbär, hallon eller körsbär kokt på gammalt vis. Dessutom ägg från fritt gående höns och kött av nöt, lamm och vilt.

En av gårdens specialiteter är ostkaka gjord på egen mjölk och egna ägg. Den ingår i det som levereras till en firma i Stockholm och den är populär vid catering. Sonabys julbord är som förr med grisfötter och allt och många vill äta det. Marie berättar att förra året hinner de aldrig annonsera innan det är fullbokat.

Försäljningen av grönsaker tar fart när det visar sig växa mer än väntat i deras då nya växthus. Marie berättar att deras besökare och kunder gärna köper det som är lagat på gammalt vis. De som kan köper råvaror och tillagar själva. 25-åringar kommer och handlar högrev för att sedan göra långkok och äldre blir lyriska när de ser äppelmust och minns sin barndom.

Gårdens basnäring är mjölkproduktion. Sören berättar att de har 70 kor.

Det kommer många besökande grupper hit. Marie minns en gosse i en förskolegrupp. Han tittar länge under korna och till slut frågar han var mjölkpaketen kommer ut. Historien visar, menar Marie, att vi har kommit långt från djuren. Barn tappar kontakten med djur och natur.

I Sonaby kan man få djurkontakt. Utöver korna finns här 10 tackor och just nu 20 lamm, höns, grisar och en get.

Hönsen är populära, tyvärr även hos rävarna. Nyligen försvann 25 höns på samma dag. Djuren går ute och rör sig tämligen fritt i naturen, hela gården drivs ekologiskt.

För fyra år sedan köper Sören och Marie granngården, främst för att få den mark som de länge har arrenderat. Med köpet blir de också med flera hus. Det leder till att de startar Bed & Breakfast och nu kommer både ensamma och sällskap hit.

Det populäraste huset är ett av de äldre. Marie kallar det Emilstugan efter Emil i Lönneberga. Huset har kakelugn och vedspis och dessutom en inredning som påminner om förr. Marie berättar att när det är färdigt och hon lägger ut det på nätet tar det bara två timmar innan det är fullbokat flera månader framåt.

Marie och Sören tror på samarbete, att man rekommenderar varandra. Tillsammans med fyra andra finns trädgårdslandet i en liten folder över odling och sånt i Ödeshögsbygden och i gårdsbutiken säljer de några av andras produkter. Samarbete är viktigt, avslutar Marie.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share