Alla fick komma för att få sin hund bedömd
MOTALA
Solen slösade verkligen med sina strålar på Kristi Himmelsfärdsdag, när Motala hundsällskap hade sin Drive in-utställning vid klubbhuset uppe vid Fallestugorna, Motala. Vem som helst kunde komma och få sina hundar bedömda.
Vid anmälan måste dock pappren vara i ordning. Registreringsbevis, vaccinationer och pass för hunden var ett måste för att få ställa upp. Därefter registrerades ras, namn, ålder och ägare. Efter lite frisering, beroende på ras, var det bara att vänta på sin tur.För valpar och unghundar var det mycket att ta in. Okända dofter från natur, människor och andra hundar lockade att undersökas.
Matte eller husse höll dock pli på sin fyrfotade familjemedlem. – Det är bra social träning att träffa andra hundar, sa Anders och Helena Källström från Bestorp utanför Linköping. De var på Drive in med sin jämthund Stojja, två och ett halvt år, och den lilla bulldoggen Ester ett år.
– Och så går det åt mycket mutor, det vill säga hundgodis, fyllde Helena i. Domare denna dag var Rigmor och Elisabeth Wahlström från Karlskoga.
De är mor och dotter och hade hand om olika klasser. Elisabeth bedömde valpklass I och II medan Rigmor bedömde unghund, vuxen och veteran. Kanske inte helt lätt då alla tänkbara raser, storlekar och färger fanns representerade. Det är oftast så att hela familjen är engagerad i sin hund. Krister och Helene Berggren med dottern Sandra från Norrköping hade med sig alldeles bedårande långhåriga chihuahuor.
Det går åt mycket tid att dels lära hunden lyda, den ska badas, klippas och friseras och få social träning innan det går smärtfritt vid en visning. Efter den första visningen gick flera vidare till final. En pirrig väntan för både hund och förare. Några hade med sig egna tält där hunden fick skugga, vatten och mat. Mia Borg stod och kammade sin röda dvärgpudel Chloe på en riktigt fiffig vagn.
Den kallas Petmobil och innehåller bur, vagn och trimbord, samt kan plockas ihop till ingenting. Mycket smart. Mia var mycket nöjd med den trots att hon bara haft vagnen några dagar. Bredvid på bordet stod Bosse en fem och en halv månaders gamla dvärgpudel och piffades upp av matte Annelie Bärve från Kumla. Dessa båda hundar vann senare var sin klass, Bosse i valpklass 1 och Chloe i unghund.
En annan hund som undertecknad spanade in var Raffe, tio månader. Matte är Eva Widing från Mjölby och hon berättade stolt att Raffe redan fått flera utmärkelser. Han kommer från Evas egen uppfödning och är av rasen lancashire heeler och är den minsta vallhunden. Många av de som ställde ut vid klubbhuset Strömslund, ställer även ut sina fyrfotade vänner utomlands.
Yvonne Lindstrand, kassör i hundklubben med mera, berättade att hon har varit på utställningar i Tyskland bland annat. För att inte få in oönskade parasiter i Sverige, avmaskar hon sina hundar när de kommer tillbaka hit igen. Att vaccinera sin hund är självklart och det är olika vaccineringar som gäller till olika länder. Är man intresserad av att ställa ut i utlandet kan man antingen kontakta Svenska kennelklubben eller sin veterinär för att få veta vilka sprutor hunden behöver ta.
I vissa andra länder är det fortfarande tillåtet att kupera svansar och öron, men det har varit förbjudet sedan 1989 här i Sverige. Vid klubbhuset Strömslund hålls flera hundkurser. Lydnads-, spår- och fortsättningskurser. Man kan också hyra anläggningen för exempelvis valpträffar, mopsklubbar. På de väl tilltagna gräsplanerna finns olika hinder, där hundarna kan tränas i agility.
Text och bild: EVA CARLSSON