Annettes och Pethers liv handlar om hästar
RISINGE
På gården Hult södergård i Risinge utanför Finspång råder en riktig sörgårdsidyll. I hagarna går hästar och betar och ett nyfött föl skuttar ystert omkring sin mamma.
Gårdens ägare Annette och Pether Carlsson har under många år drömt om att flytta ut till landet och i januari 1992 blev deras dröm verklighet. – Vi bodde tidigare i Finspång men letade gård länge innan vi hittade något som skulle passa den verksamhet vi ville bygga upp, berättar Annette som sysslat med hästar sedan barnsben. Pether däremot har innan gården köptes aldrig varit nära hästar men fick intresset väckt genom Annette.
– Hennes stora kunnande har lärt mig mycket och eftersom jag blev en smula avundsjuk på Annette som kunde rida beslöt jag mig att följa hennes exempel och gick på ridskola i tre terminer. Framför allt tycker jag avelsbiten är mycket rolig och intressant. Nu blir det inte att vi hinner rida så mycket eftersom arbetet med aveln tar så mycket tid i anspråk. På gården föds det upp både hopp- och dressyrhästar även om det för tillfället mest är hopphästar.
Gårdens stolthet och avelshingst är Cortino 1287 som under årets avelssäsong finns på seminstationen Eklunda i Örebro. – När Cortino inte tappas på sperma i Örebro finns han utanför Klippan i Skåne där han tränas och tävlas, berättar Pether. När parets ston visar brunst åker de till Örebro för inseminering och sedan står de kvar där tills ultraljudet visar att ägget lossnat.
Då är det dags att hämta hem stona och invänta fölningarna. – Just nu har vi tre egna ston ett som är inhyrd som är dräktiga och för två dagar sedan fölade vårt sto Carmenzitha och det blev ett litet sto. Än vet vi inte vad hon ska heta men det lutar åt Cortina HS, säger Annette. När det är dags för fölning övervakar Annette och Pether stoet med en kamera där monitorn finns i sovrummet.
Nattetid ringer väckarklockan varje timma och de ser efter i monitorn att allt går som det ska.När det närmar sig förlossning går de ner till stallet men när fölet väl har kommit brukar de låta mor och barn vara ifred ett par timmar. – Det förekommer sällan några komplikationer i samband med fölningar eller att fölet inte vill dia, säger Pether och tillägger att de är noga med att leta upp efterbörden för att kontrollera att inget finns kvar som kan orsaka infektioner.
Enda gången det slutade tråkigt var när ett sto väntade tvillingar och kastade två månader innan fölning. När det upptäcks på ultraljudet att det finns två ägg så klämmer veterinären sönder det ena för att undvika tvillingar men den gången syntes det inte. De hästar som Stall Hult södergård säljer är främst till tävlingsryttare. Marknaden har varit lite svag ett tag men är nu på uppåtgående och i höstas sålde Annette och Pether tre hästar.
– En av fölungarna hade vi med på elitfölauktionen på Flyinge och det såldes till Holland. Men han fick följa med oss hem igen till dess han var avvand från sin mamma innan han fick flytta till den nya ägaren, berättar Annette. Att syssla med avel och uppfödning av kvalitetshästar kräver mycket och hårt arbete. Men det har gett goda resultat, paret har av Hushållningssällskapet vid deras årsstämma blivit utsedda till Årets hästföretagare 2014.
– Det var fantastiskt roligt och överraskande. Vi fick ett brev på posten där det meddelades att vi blivit utsedda. Den 29 april var vi på årsstämman i Vreta Kluster där det var middag och vi blev tilldelade en fin tavla. Det känns otroligt stort att ha fått den här utmärkelsen och vi känner oss mycket stolta, säger Annette och Pether vars liv till största delen handlar om hästarna på Stall Hult södergård.
Text och bild: CARINA LARSSON