Bikupor och vita och gröna gurkor i växthusen
Brinks gurkor och Lantbruk har nominerats till Årets Östgötabonde. Företaget drivs av Anders Larsson, brodern Lars-Erik Brinklin och deras kusiner Magnus och Björn Larsson. Länstidningen har träffat Anders och Björn som hoppas att deras anrika företag blir den som tar hem priset
– Brinks gurkor har funnits sedan 1947 då bröderna Kurt och Lennart Larsson startade företaget här i Kimstad. Sedan dess har det odlats gurkor i växthusen vilka blivit ett begrepp över stora delar av Sverige.
Tidigare var gården Brink ett traditionellt lantbruk som drevs av Kurt och Lennarts föräldrar Axel och Greta men med tiden växte familjen Larsson och gårdsproduktionen var tvungen att utökas.
Avkastningen räckte inte till för tre familjer så bröderna valde att satsa på gurkodling som ett komplement till landbruket. Den skörd som de första gurkodlingarna gav såldes till konservindustrierna i Norrköping.
– Min farmor Greta var den som saltade in gurkorna enligt sitt eget recept som vi använder oss av än idag.
Pappa Kurt och min farbror Lennart for in till torget i Norrköping och sålde gurkor på prov vilket visade sig bli en succé, säger Anders.
När sedan gurkförsäljningen slog igenom på allvar blev det ett varumärke. Men de odlade inte enbart gurka, de snickrade också bänkfönster som de sålde med stor framgång.
Under bänkfönstren hemma på gården började de odla den vita gurkan som heter Lilla delikatessen och den är verkligen en riktigt östgötsk delikatess vilket företaget är mest känd för.
Ursprunget till den vita gurkan är okänt men det vi har fått fram genom att forska kring gurkan är att den så långt tillbaka i tiden som på 1800-talet har förekommit bland östgötska trädgårdsmästare. Men att fråga Anders om farmor Gretas recept på inlagd gurka är ingen idé. Det är och kommer att förbli en hemlighet som stannar inom familjen och företaget.
– På 1990-talet, när jag kom med i bilden, satsade vi på att köpa granngården Lera där vi byggde ett nytt och stort växthus. I samband med det sökte vi en ny marknad för att få företaget att växa och började leverera gurka till Stockholm och Mälardalen. Nu levererar vi till hela Mellansverige, från Jönköping till Mora men även lite till de södra delarna av landet, berättar Anders.
Brinks säljer färsksaltad gurka, vintersaltad gurka, vitlöksgurka och gammeldags ättiksgurka. Den vita gurkan står för 95 procent och den gröna gurkan för fem procent av försäljningen här i Östergötland. I Mälardalen är det tvärt om. Folk där är inte vana vid vit gurka där ska den vara grön.
– Vi försöker få den trenden att vända och de som upptäcker den vita gurkan tycker den är jättegod. Vi har märkt att det ändrar sig lite mellan de olika inläggningarna. Den vintersaltade har minskat en aning medan de andra inläggningarna har ökat bland konsumenterna.
Den nya artikeln snacksgurka med vitlök och chili ska bredda konsumentkretsen så vi får den yngre generationen att äta gurka, menar Anders samtidigt som han avslöjar en nyhet inom gurkinläggningen.
– Vi har tagit fram en gurksallad vilken som kommer igång förhoppningsvis i sommar. Det är en gurksallad som funnits en längre tid bakom kulisserna.
Salladen har enbart sålts ute på marknader och i vår gårdsbutik men nu måste vi få in den i produktionen för att kunna tillverka den i stor skala. Just nu är det enbart en hantverksmässig tillverkning i mindre satser.
Brinks har två växthus. Det ena är 600 kvadratmeter och används för att driva upp småplantor. I det andra som är 5 400 kvadratmeter stort planteras sedan plantorna där de blommar och ger skörd.
Redan nu är plockning av färdiga gurkor i full gång. Brinks gurkor jobbar efter den principen att all gurka som odlas dras upp från frö till färdig produkt.
Alla gurkfrön kommer från gårdens gurkor och när frön har lufttorkats och är färdiga för sådd sätts de i små krukor och plantorna drivs upp till dess att de blivit ett par decimeter höga innan de planteras ut.
– Det är ett riktigt hantverk att odla gurka. De växer på tråd och vi får gå och vira varje planta runt tråden. När plantorna är fullvuxna och lagom stora klipper vi av toppen.
De sidoskott som hela tiden växer ut måste vi också beskära. En gurkplanta måste ha god omvårdnad om det ska bli skörd.
I växthuset surrar det bin, det är ett ordentligt drag mellan plantorna. På de gula blommorna sitter bin med gula klumpar pollen på bakbenen.
– Till den vita gurkan måste vi även ha bin som befruktar därför har vi bikupor inne i växthuset, förklarar Anders.
Trots att Brinks är känt för gurkor har ett lantbruk där spannmål och oljeväxter odlats på 420 hektar hela tiden funnit med.
– Vi odlar också egen dill som skördas och hackas ner. Den används sedan i våra inläggningar, dill är grunden till en riktig god inläggning. Förutom Lera och Brink driver vi gårdarna Finstad, Lövstad och Uddärna.
Alla gårdarna ligger i anslutning till varandra, säger Björn.
Gurkproduktionen på Brinks är cirka 500 ton inlagd gurka per år och företaget har omkring 20 personer med tillfälliga anställningar under de mest hektiska perioderna.
Text och bild: CARINA LARSSON