Björn Ferry och Heidi Andersson berättade om att bli fossilfria
FINSPÅNG (LT)
På mässan Finns i Finspång deltog de tidigare elitidrottarna Björn Ferry och Heidi Andersson från Storuman. De berättade om sitt mål att bli fossilfria till 2025.
Paret Björn Ferry och Heidi Andersson, han olympisk mästare i skidskytte och hon elvafaldig världsmästarinna i armbrytning bor i Storuman. Sedan de lagt idrottskarriärerna på hyllan har de ägnat sig åt många andra saker och dessutom hunnit få två barn.
På scenen tillsammans med konferencieren på mässan Finns i Finspång, Åsa Sjöberg, tog de publiken med norrut, till Storuman, Heidis hemby Ensamheten, gav en rundtur i sina liv och tankar och berättade om vägen mot målet att bli fossilfria till 2025.
Allt började 2015 innan det stora klimatmötet i Paris.
– Vi slutar flyga, det blir tåg det blir buss.
Ett steg på väg har inte oväntat varit att köpa en elbil. Det var den första elbilen i Storuman och den väckte stor nyfikenhet.
– Är det någon som ska bli med elbil först i Storumans kommun, nu pratar vi inlandet, Västerbotten, minus trettiotvå grader.
Då fanns det inte en enda snabbladdare i Storuman. Nu finns många.
Ferry berättade om fördelarna med en elbil. Det är främst två argument.
– Vad det kostar att köra den och att reparera den. Den är dyr i inköp men vi har kört 10 000 mil och haft noll i servicekostnader. Den kostar två kronor per mil att köra.
– Nu råkar vi bo i Norrland och har haft lite billigare elpriser Även med dyrare elpriser så hade vi laddat den på natten och då är det sällan de höga priserna, så det är en stor skillnad i kostnad att köra med elbil.
Solceller har de haft sedan 2017.
– Det hör ofta ihop, berättade Heidi. Blir man med elbil så brukar de allra flesta bli väldigt intresserade av solceller.
Istället för att ha solcellerna på taket så har de ett plank på backen som riktats perfekt mot solen efter solinstrålningen. Björns pappa, 82 år, borstar av snö från panelerna på vintern. Då genererar anläggningen el även den årstiden.
Det är mer i det här än de rent praktiska delarna. Man förstod snart att deras sammantagna förhållningssätt till livet och planeten är det som utgör en stor grundsten för deras val.
Som ägare till 1 000 hektar skogsmark så tillbringar de mycket tid med sådant som röjning.
– Det är stort med skog, sa Björn. Det är någonting med skogen som sammanfattar alla de här utmaningarna vi står inför och vilka möjligheter vi har. Det är framtiden, det är dåtiden, Det är ett stort ansvar att förvalta en del av planeten under en del av vår livstid och så får någon annan ta över om 30-40 år. Om det är Dante eller Simon (deras söner) eller någon annan så vill man lämna över något bättre än det vi tog över.
– Vi har ett biotopskydds – område som är skyddat av staten där det finns tallar som är mer än 250 år gamla. De stod där under franska revolutionen. De har ju sett en del. De är lika gamla som slottet i Finspång. Det finns någonting i det där som är en koppling till historien, nutiden och framtiden.
– Så är vi där med röjsågen och så påverkar man det här området och den här planeten för ganska lång tid framöver. Det är ett stort ansvar och stora möjligheter,
Bra saker måste få ta tid, säger de. Heidi fortsätter om hur det är i Ensamheten:
– Jag har kvar min gamla farmor. Vi har tid att stoppa en 60 liters vedeldad gryta full med älgben, koka dem. Ta reda på allt och minimera matsvinnet, göra egen pölsa, göra egen köttsoppa, frysa in och ha världens bästa snabbmat.
Åsa Sjöberg frågar om hur deras liv ser ut 2025.
– Vi tänker att det gick ganska snabbt när vi började sedan kommer man till att vi är ju en del av det fantastiska landet Sverige, säger Heidi Andersson. Där har vi sjukvård, brandkår, försvaret, skola. De verksamheterna är till största delen fossilbaserade och det är ju också vi en del av och vi vill vara en del av samhället, men jag vill att det ställs om och det sker förändringar.
Frågan kommer om vilka råd de vill ge. Björn Ferry säger:
– Var inställda på ett det är förändringens tid, var nyfiken, ställ frågor, lär dig. Som läget är nu vill jag säga: Håll sams. Man kan tycka helt olika. Sverigedemokrater och vänsterpartister kan vara gifta och leva tillsammans. Bara polarisering och att bygga murar kring sig själva… ingen vill ju ha det samhället.
– Skulle man vilja göra upp så finns det armbrytningsbord.
Har du någonsin vunnit över din fru i armbrytning?
– Jag tror inte det.
Text och bild: BO BÄCKMAN