ÅTVIDABERG (JB)
Intresset för svenskt kött är stort bland konsumenterna, men när de väl står vid disken i mataffären väljer de ofta ändå det utländska. På gården Solvik vill man ändra på det, och få upp medvetenheten kring svenska livsmedelsråvaror.
Trots att de flesta tycker om närproducerat omsätts inte alltid den inställningen i praktiken. För närvarande står den svenska produktionen endast för 50 procent av konsumtionen när det gäller nöt och fläsk, och 35 procent när det gäller lamm, så det finns mycket att göra på området.
Fördelarna med inhemsk produktion är många. Det ger arbetstillfällen och öppna landskap, och dessutom följer svensk köttproduktion ett strängt regelverk. Svenskt kött har världens bästa djurhushållning och världens hårdaste djurlagstiftning, vilket bland annat resulterat i salmonellafritt kött sedan 50-talet, världens lägsta antibiotikaanvändning på djur samt världens lägsta nivå av restsubstanser.
Solvik är en mellanstor gård som ligger strax utanför Björsäter och drivs av Patrik Andersson, hans bror Mattias och deras pappa Lennart som köpte gården 1967.
– Vi har alltid producerat kött här. I år har vi 106 kor som kalvade under våren, då är det dygnet runt-passning. Alla kalvar som föds här stannar på gården och slututfodras ända till slakt, säger Patrik.
Solvik hade även fläskproduktion fram till millennieskiftet men har sedan dess inriktat sig på nötkött, som de säljer till närliggande slakterier.
– Sen odlar vi även allt foder till djuren här på gården och säljer lite spannmål till etanolfabriken i Norrköping.
Raserna på Solvik är Hereford som har det marmorerade köttet som sitt största kännetecken, Charolais som är ett snabbväxande djur med stora styckningsdetaljer och Simmental som ger mycket mjölk till kalvarna. Det är en bra mix och passar i bygden kring Solvik med sitt magra bete, menar Patrik.
Den som vill följa livet på Solvik och andra lokala gårdar kan kolla in Facebooksidan ”Åtvidsbonden på nätet”.
– Det är tänkt som en konsumentinformation där vi delar med oss av bilder och tips. Alla bönder i Åtvidabergs kommun har gått ihop och vi vill att sidan ska vara lättillgänglig och intressant. Det är mycket bilder men inte en massa tung text.
Och det finns en hel del att göra inom kommunen för att värna det svenska lantbruket, menar Patrik.
– Äter man svenskt kött är det klimatsmart. Det ger öppna landskap och en biologisk mångfald, och man slipper långa transporter. Det har också varit oerhört frustrerande att det offentliga har satt en ribba på världens bästa djurhållning och sedan väljer att köpa in från annat håll till skolor och äldrevård.
Men nu verkar det ske en förändring. Hösten 2017 ska kommunen ta ett omtag med kostchef och måltider i egen regi, vilket de lokala bönderna tycker är positivt.
– Nu känns det som att saker börjar gå åt rätt håll. Politikerna är nyfikna, det finns ett intresse och de vill lära sig mer, säger Patrik och ser framtiden an med tillförsikt.
Text och bild: TOBIAS PETTERSSON