ÅTVIDABERG (JB)
Familjen Carlsson på Herrsäters gård utsågs i våras till Årets Östgötabonde 2017. Tidigare har gården prisats för sina goda ostkakor och nu satsar de vidare genom att börja med köttlådor.
När Hushållningssällskapet Östergötland höll sin årsstämma på Vreta Kluster delades även priset till Årets Östgötabonde ut för tionde gången. Nominerade var Fogdegården, Ullevi egendom och Herrsäters gård, och det blev familjen Carlsson på den sistnämnda som fick ta emot den ärofyllda utmärkelsen.
Årets Östgötabonde ska med kreativitet och handlingskraft ha utvecklat sin verksamhet på ett föredömligt sätt och vara ett föredöme och en inspirationskälla för sina kollegor. Det stämmer bra in på Herrsäters gård som juryn uppskattade på grund av gårdens förädling i kombination med att det är ett familjejordbruk.
Mest känt för vanligt folk är förmodligen gårdens ostkaka, som inte är vilken ostkaka som helst utan faktiskt landets godaste. Jodå, det finns det papper på. I höstas vann Herrsäters gård SMguld i mathantverk för sin populära ostkaka med motiveringen ”En fantastisk god och fin småländsk ostkaka med bra textur och tydliga ostkorn”.
– Vi strävar efter en hög nivå och att det ska vara gott. Det är ett hantverk, säger Sara Carlsson som tillsammans med sin bror Erik och föräldrarna Jan och Anita driver gården.
Nu satsar gården på två nya produkter. Dels ett lite grövre vetemjöl som fått namnet Lantmjöl, som komplement till det vanliga vetemjölet, och dels köttlådor till privatkunder.
Köttet kommer från ungnöt som betat på 100 procent naturbete under sommaren och varje låda väger mellan 22 och 27 kilo. Lådan innehåller både ädeldetaljer, detaljer och färs, och köttet kommer till kunden vacuumförpackat och märkt.
Vanligtvis slaktar gården sitt kött på Scan, men nu kommer en liten del att slaktas på Bjursunds slakteri i Valdemarsvik och det innebär att köttet också kan gårdsmärkas.
– Det blir bra för kunderna att veta var köttet kommer från. Vi har lyssnat runt och det verkar som att det finns ett intresse, säger Erik
– Det är roligt att kunna erbjuda detta eftersom vi tycker att vi producerar bra kött, lägger Sara till.
På Herrsäters gård finns cirka 300 djur, varav en tredjedel är mjölkkor. De satsar på förädling i form av ostkaka, sylt och mjöl och har även en liten gårdsbutik och ett café som slog upp portarna i slutet av maj. Det gäller att ha många ben att stå på som familjejordbruk.
– Mjölken går väldigt upp och ner och vi behöver ett komplement, och då är köttet väldigt bra. Genom lådorna vill vi försöka få ut vårt kött på hemmaplan och se om det finns ett intresse hos konsumenterna, säger Erik.
Text och bild: TOBIAS PETTERSSON