Första steget på väg till ett Upplevelsecentrum för mat

Kim Brax, projektledare för Smaklabbet, är anställd av Mjölby kommun och har arbetat intensivt med Smaklabbet sedan i december.
VÄDERSTAD (JB)
Med en fråga om hur framtiden smakar öppnade Smaklabbet dörren. Här kan företag, forskning och konsumenter mötas och forma framtidens hållbara mat.
Under fyra sommarveckor håller Smaklabbet i Väderstad öppet och det ska även hålla öppet fyra veckor nästa sommar. Här ska man tillsammans med allmänheten, företag och forskare undersöka och utforska hur framtidens hållbara mat smakar.
Det är en liten sondering av hur det stora Upplevelsecentrum för mat, som finns i Mjölby kommuns vision, ska utformas.
Invigningen av Smaklabbet blev mycket välbesökt, trots semestertider och gassande värme.
Anna-Lena Sörensson, kommunfullmäktiges ordförande, höll ett invigningstal och klippte bandet som naturligtvis bestod av potatisar uppträdda på ett snöre. Det här var ju trots allt i Mjölby kommun, potatiskommunen, och Smaklabbet handlar som sagt om mat.
Kim Brax, projektledare för Smaklabbet, berättade:
– Jag är anställd av kommunen, men nu jobbar jag två år dedikerat med det här projektet så jag jobbar 100 procent med det.
– Det här är ett projekt som kommunen gör ihop med Region Östergötland och Agtech Sweden så vi har bjudit in politiker från hela regionen och från alla andra kommuner i länet. Vi vill gärna samverka. Vi har många representanter här från regionpolitik, kommunpolitik och tjänstemän från regional och kommunal nivå.
– Jag har suttit och planerat för Smaklabbet sedan i december. Vi började bygga i måndags så allt det här har vi byggt på sju dagar. Agtech stod och byggde till klockan tolv i natt. Jag har bara jobbat jobbat jobbat så nu är jag väldigt nöjd med att det är invigt och allt. Det känns fantastiskt att se det.
Utbudet kommer att skifta under de här fyra veckorna.
– Vi kommer ha ett rullande schema med olika producenter, men just idag får man smaka bland annat sötlupinsbiffar. Det kan Flättinge gård allt om och så är det äpplemust med annorlunda smaksättning från Envalla gård.
– Det lönar sig att komma hit flera gånger och det är ju fritt inträde.
– Vi kommer ha mycket spännande förläsningar också. De är gratis och man bokar dem via vår hemsida. Talmannen Andreas Norlén och hans fru kommer 3 augusti och pratar tomatodling.
Forskarna Per Frankelius och Karolina Muhrman representerade Agtech Sweden.
– Vi, Agtech, visar svenskt lantbruk och svensk lantbruksteknik i vår monter, berättade Karolina Muhrman. Det är därför vi är med. Det är ett smaklabb och testar smakerna. Vi jobbar ju med matproduktion, men maten måste ju produceras innan det blir en mat att testa så vi försöker visa matens väg från jord till tallriken. Så det är vår roll i det här att visa det svenska högteknologiska lantbruket, hur maten faktiskt blir till.
Per Frankelius tipsade om Agtechs plansch som visar de fyrtiotalet steg som krävs för att producera en komplett och god ostfralla. Det är viktigt att föremedla sådant till konsumenten. Mer om detta och invigningen finns att läsa på sidan 16.
Från Mjölby kommun fanns bland andra Ann-Margreth Lindén, kock på Måltidsservice på Bokens kök, och Årets seniorkock 2023. Hon bjöd på potatiskaka, potatisfoccacia och tomatpesto.
– Hon är jätteduktig på smaker och på att få lite knorr på det vanliga, berättade Helen Borger driftchef Måltidsservice.
Varifrån får då, du Ann- Margreth Lindén, din inspiration?
– Det är ju mycket på nätet, sociala medier och sådär. Jag tycker det är kul så det är väl därifrån det kommer. Ibland blir det bu, ibland hurra, säger Ann-Margreth.
– Nu ska vi hitta på grejer med olika teman till hösten. Sedan har vi matråd pensionärer som får tycka till om vad som är bra och vad de inte gillar så mycket. Vi lyssnar på dem.
Smaklabbet i Väderstad kallas för unik mötesplats och det är bara att instämma.
Text och bild: BO BÄCKMAN