En tydlig trend växer sig stark
ÖDESHÖG (JB)
Det kan kännas tveksamt men man brukar ju säga att det inte finns något ont som inte också har något gott med sig. Och det tycks till och med gälla coronapandemin. I varje fall har den en positiv effekt för landsortskommuner, som strävar efter att få fler invånare.
Många som vill sälja eller köpa hus i Ödeshög med omnejd vänder sig gärna till Hans Nyberg på Ödeshögs fastighetsbyrå och ett samtal med honom bekräftar teorin att fler nu vill lämna storstaden och söka sig till mindre samhällen eller ren landsbygd. Hans säger att det finns nästan inga lediga hus. Intresset är stort och allt går åt.
Gårdagens visning tar över två timmar mot den beräknade halvtimman, berättar Hans. Sjutton familjer kommer och är intresserade av att i framtiden bo permanent på Kolafalls gård.
Fastigheten har enligt annonsen ett enskilt och ostört läge mellan Rök och Trehörna. Ett charmigt bostadshus på drygt hundra kvadratmeter innehåller fyra rum och kök. Dessutom berättar Hans att man just nu gräver för bredband där.
Ett ungt par ringer efteråt och säger till Hans att i Kolafall vill de bilda familj och bo. Det tycker Hans låter fint. Modern teknik har ju just i år tydligt visat att många jobb går alldeles utmärkt att klara hemifrån och det bidrar naturligtvis till det större intresset för bostäder utanför de stora orterna.
Under år 2020 har Hans sett ett klart ökat intresse för att flytta ut. Det gäller både permanent boende och fritidshus. Torpen går som smör i solsken, meddelar Hans. Köparna kommer främst från Stockholmsregionen. Det är få göteborgare som söker sig hitåt, i varje fall när det gäller fritidshus. De vill hellre hitta sin fritid på västkusten.
Hans påpekar också att Ödeshög ligger bra till, kommunen finns mittemellan. Mellan Jönköping och Linköping, mellan Göteborg och Stockholm och mellan Malmö och Stockholm. Den som kan arbeta hemifrån till vardags, men någon gång ska besöka sin arbetsplats, har rimlig väg.
Rose-Marie Alsäter är bovärd på Ödeshögsbostäder (ÖBO). Även hon ser en markant ökning av intresset från andra orter att söka bostad i Ödeshög. Folk från hela landet står i ÖBO:s fyra köer. 120 sökande köar till trerummare, 94 till tvåor, 74 till ettor och 49 vill hyra en fyrarummare. De kommer från bland annat Stockholm, Bollnäs, Solna, Sollefteå, Tyresö, Kristianstad och orter i Östergötland. Några står i två köer så det totala antalet är något lägre än 337, det vill säga summan av köerna.
Josephine Tranheden, kommunikatör på kommunen, berättar att den senaste träffen med nyinflyttade äger rum i mars, strax innan coronan sätter stopp för dylik verksamhet. Även välkomstbreven har kommit i kläm.
Nu arbetar man på att göra en särskild plattform på hemsidan, Leva & Bo i Ödeshög. Erik Blomdahl är ansvarig för arbetet, som sker tillsammans med tre studenter i Linköping. Tanken är att skapa en samlad information för den som vill söka bostad här.
Kommunalrådet Annicki Oscarsson berättar att kommunen har ett bostadsförsörjningsprogram med målet att skapa nya bostäder varje år.
– Huspriserna har stigit i Ödeshög och det är faktiskt positivt, säger Annicki.
Det ger den som vill bygga en bostad ett större utrymme att låna pengar. Bankernas lånetak påverkas av ett kommande försäljningspris och inte av den planerade kostnaden att bygga. Hon berättar att år 2019 byggs 23 villor på landsbygden i kommunen.
I en tid efter coronan kan kommunen åter bjuda in till fysiska möten. Innan dess kommer välkomstbreven att kunna återuppstå. Att fler vill flytta till landsbygden är självklart positivt för mindre kommuner. Det gäller att också hantera allt runtikring så att helheten blir bra.
Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM