Många sorter men King Edward är en favorit
MJÖLBY (JB)
På de underbara slätterna utanför Skänninge pågår i vårdagarna aktiviteter som garanterar mat på bordet inför hösten. Att sätta potatis har under hundratalet år varit en huvudsyssla för vår försörjning. I många år var det ett slitgöra att sätta och på hösten att skörda potatisen.
Om maskinerna håller och vår herre ordnar vädret är det i dag annorlunda. Men bråttom är det… Straxt utanför Skänninge vid Örnsnäs gård är det full aktivitet. Henrik Westman sätter just nu potatis tillsammans med sin far Karl-Olov Westman och för dagen ska Ballerina i jorden. – Lite kallt är det, men annars är jorden perfekt just nu. Eftersom vi hoppas att det snart ska komma regn så är det bäst att få potatisen i jorden, säger Henrik.
Solisten, tidig sort, är redan i jorden och skörden beräknas till midsommar. Potatissortimentet har verkligen förändrats med tiden, och det finns en mängd olika sorter att välja på. Karl-Olov, som driver gårdsbutiken i Gripenberg tillsammans med sin fru Birgitta, betonar att de satsar på ett stort urval och att de i år sätter åtta olika sorters potatis.
– Vi har ingen gammal potatis i lager kvar, och det är bra eftersom vi inte har några kyllager, kommenterar Henrik. Bland de många sorterna är det King Edward som dominerar, vilket det finns nackdelar med. King Edward är en känslig sort och egentligen är det inte så mycket ekonomi i odlingen. Den kräver mer bekämpning för att kunna hålla god kvalité.
– Det är konsumenterna som bestämmer och fortfarande är Kingen den mest älskade, påpekar Karl-Olov. Detta får mig att reflektera över att inte vara så traditionsbunden nästa gång jag köper potatis. Det finns så många intressanta sorter att laborera bland, och i påsen finns kanske nästa gång Obama, Amandine, Melody, Princess eller någon annan ny oprövad sort. Hur ser då potatisåret ut?
På den höstplöjda åkern går bäddplogen och med GPS blir fårorna raka. Efter det kommer stensträngläggaren som ser till att det inte finns sten i bädden. När allt är förberett och såbädden ligger rak och stenfri är det potatissättarens tur. Med en teleskoptruck hämtas en låda med 700 kilo potatis som med potatissättarens hjälp myllas ned i jorden.
Nu ligger de vackra såbäddarna där vilka snart ska fyllas med spirande plantor. För att allt ska gro och växa måste emellertid regnet komma, och det optimala är regn en gång i veckan. – När man odlar potatis måste det finnas tillgång till vatten. Vi grävde en damm för några år sedan, och när det är nödvändigt konstbevattnar vi. Vi har en jättebra damm och vattnet är av fin kvalité och rinner till av sig självt så kallad upprinning, påpekar Karl-Henrik.
För att potatisen ska hålla god kvalité är växtföljden viktig. Det går inte att sätta potatis i samma jord mer än ett år. Därför måste man kunna byta åker varje år och jorden måste vila i fyra till fem år innan den går att använda till potatisåker igen. Henrik och hans bror Karl- Olov Westman som driver Gripenbergs och Wreta gård odlar i år 30 ha potatis.
På de övriga arealerna finns spannmål och oljeväxter. Potatisen de odlar i år säljs i Wreta Gårdsbutik, och där kan den intresserade välja bland alla sorterna. Ett tips är att köpa ett kilo i taget och prova. – Till midsommar vore det väl ändå bäst att kunna servera den färska potatisen solisten från Östergötlands egen jord, och till och med från Mjölby, som är potatisens Mecka I Sverige.
Text och bild: BIRGITTA WIDÉN HANS BLOMBERG