Mantorpakademin blir plantskola för Mantorpskuskar

Annie Engdahl jobbar med digital kommunikation och marknadsföring och är projektledare för Mantorpakademin tillsammans med Roger Elebring.
MJÖLBY (LT)
I år gick starten för Mantorpakademin som satsar på framtidens travtalanger och ska på flera sätt stötta deltagarna framåt. Alla deltagare vill ändå inte bli just kuskar.
För en tid sedan presenterade Mantorp Hästsportarena vad man kallar Mantorpakademin. Det ska vara ”en plantskola för Mantorpskuskar och tränare i åldrarna 16 till 35 år som brinner för travsporten.”.
Syftet med akademin formulerades som att stötta deltagarna till att nå individuellt satta mål med verktyg och resurser. Vidare erbjuder akademin föreläsningar, studiebesök, gemensam träning och tävling.
Under den nyligen hållna Fokus Näringslivsmässan i Mjölby fanns representanter för Mantorp Hästsportarena på plats. En av dessa var Annie Engdahl.
– Jag jobbar med digital kommunikation och marknadsföring och är projektledare för Mantorpakademin tillsammans med Roger Elebring, berättade hon.
Hur går det med akademin?
– Det går bra. Förra fredagen hade vi en gemensam träning. Alla deltagare fick komma och köra för Per K Eriksson som är en legend inom travet. Han gav feedback om hur de skulle komma vidare med sina mål.
– Nu ska det bli föreläsning om hov och sportvård. Vi har veterinär och hovslagare på arenan som kommer in och pratar. Man kan utveckla sina hästar på det sättet också.
Det handlar om att lyfta sporten, sportmänniskorna, och hästen är deras lagkamrat. De ska lära sig förvalta hästen på bästa möjliga sätt så den mår bra och kan göra dem bättre också. Det är en del av akademin.
Hästsport i olika former är väldigt populärt och Mantorp är ju en central arena i sammanhanget, men får ni deltagare till akademin?
– Vi har sorterat ut ett trettiotal ungdomar inom åldersgränsen som antingen är aktiva på Mantorp eller som har tillhört Mantorp. Till exempel så har vi en som jobbar skötare men hon är med på föreläsningarna ändå för hon kommer härifrån. Vi vill att hon kommer tillbaka till oss. Då får hon också vara med på det hon har möjlighet att vara med på.
– De kan köra med ponny, jobba för en tränare, till att vilja bli tränare själv. Vi utgår helt från där de är själva och vad de vill lyckas inom.
Det här handlar ju trots allt om trav. Har ni något speciellt för de som vill bli kuskar?
– Vi har en serie, en ungdomsserie, det är ungefär ett lopp i månaden. Den Mantorpskusk som har mest poäng kan vinna en resa till USA till Per Engblom och Lucas Wallin som är gamla Mantorpsaktiva också.
– De sponsrar och den vinnande kusken får åka till USA och hänga med dem.
Alla vill ju tydligen ändå inte bli kuskar. Vad har man med sig för mål in i akademin?
– Det är lite olika. Vissa jobbar ju som skötare och lärlingar och vill bli bättre på att förvalta hästen.
– Så har vi Johanna Lind och Jakob Smith som är kuskar och som verkligen är taggade för att utvecklas där.
På andra platser, som i Årjäng, har man en travskola. Mantorp Hästsportarena har också en, men den kallas Hästskolan för man erbjuder även ridlektioner.
– Vi kan ju inkludera det i Mantorpakademin. Många deltagare i akademin kommer från Hästskolan. Vi samarbetar. Arenan håller på med olika saker och Hästskolan håller på med olika saker, säger Annie Engdahl. Mantorp – akademin är bara trav. Vi har mycket på gång.
Text och bild: BO BÄCKMAN