Aktiviteter, traktorer och odlarinspiration – i år på Karlssons gård
VALDEMARSVIK (LT)
Jordbrukardagen är en gammal tradition som går tillbaka ända till 1937. I år arrangerades dagen på Karlssons gård strax utanför Valdemarsvik och blev en uppskattad tillställning… med grålletraktorer, hamburgare från Café Kårtorp och föreläsning om vitlöksodling.
Trots att det var senare delen av september var det sommarkänsla i luften. Kanske bidrog det fina vädret till att många besökare hade sökt sig till Karlssons gård för att få lite jordbrukarinspiration.
I år var temat trädgård och det blev en härlig dag “för alla som är nyfikna på odling och jordbruk oavsett om man redan odlar i stor skala eller knappt får krukväxterna att överleva”, som Valdemarsviks Sparbank uttryckte det. Sparbanken stod som arrangör tillsammans med LRF och Karlssons gård och var på plats med flera olika aktiviteter.
Bland annat kunde besökarna göra sin egen surkål och ta med sig hem, och det tycks ha varit populärt för surkålen tog slut tidigt. Lyckligtvis fanns det mycket annat att hitta på bland det femtiotal utställare som var på plats.
Åke Fyhr slipade knivar, Bengt Lindgren körde häst och vagn, och besökarna kunde strosa runt bland de olika tälten och delta i tävlingar, få diverse information och knyta kontakter.
Det fanns mycket aktiviteter för barn och unga, och restaurangtältet sköttes av Café Kårtorp som serverade mackor, fika, korv och burgare.
I Centerpartiets tält stod Jenny Elander Ek och njöt av det fina vädret tillsammans med dottern Maja.
– Det brukar faktiskt alltid vara bra väder, jag kan inte minnas en enda Jordbrukardag då det varit dåligt. Centerpartiet brukar alltid vara med på Jordbrukardagarna och har varit det i ett antal år i lite olika former. Vi tycker att det är viktigt att vara på plats. Vi är enda partiet som är här, men det är inte så mycket politiksnack utan det handlar mest om det sociala.
Vad betyder Jordbrukardagen för Valdemarsvik?
– Det är en möjlighet för näringsidkare att visa upp vad de håller på med. Men det är också ett tillfälle att umgås, man träffar folk man känner, äter gott och tittar på alla grejer.
Radio Wix sände live och pratade gymnasie- och YHutbildningar med Gamlebygymnasiet, och inne i däckverkstaden höll odlaren Åke Truedsson en föreläsning om vitlöksodling och vitlökens hälsofördelar.
Där fick åhörarna bland annat lära sig att höstplantering är bäst, när jordtemperaturen är åtta-tio grader. Plantera åtta centimeter djupt med 15- 20 centimeter mellan plantorna och 20-25 centimeter mellan raderna. Större utrymme ger större lökar att skörda.
– Jag odlar i nåt som kallas djupbäddar som ger friska, fina och stora grönsaker, förklarade Åke och fortsatte:
– Det är jätteviktigt att man jobbar med jorden. Många tror att man bara kan plantera, men så är det inte. Ska man lyckas så måste man gödsla, rensa ogräs och pyssla om jorden lite grann. Sen när vi har skördat och det är jättefina lökar så plockar vi ut de allra bästa lökarna och sparar dem till eget utsäde, så är vi självförsörjande sen. Och vi delar naturligtvis löken vi ska sätta i klyftor. Stora klyftor ger bra resultat, små klyftor ger små lökar, det är sånt man ska tänka på.
– Och när vi ska plantera är det bra att förbereda jorden och jämna av den och spänna ett snöre, annars kan grannarna tro att ni varit onyktra när ni satt vitlöken.
Text och bild: TOBIAS PETTERSSON