Nöjda lantbrukare efter ett halvårs drift
MJÖLBY (JB)
Hulterstad uppförde sin biogasanläggning med stöd från Klimatklivet. I våras togs den i bruk. Nu, ett halvår senare, är man på gården väldigt nöjda med den.
På gården Hulterstad utanför Mjölby är en biogasanläggning i drift sedan i mars. Tack vare Klimatklivet, ett investeringsstöd som ska möjliggöra att ”satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning” blev anläggningen verklighet.
– Annars hade inte det här gått att genomföra, konstaterar Carl-Erik Ehrenkrona på Hulterstad. Det här går inte att räkna hem om du inte får statliga stöd.
Allt i stödet var inte klart när man våren 2023 ändå fattade beslut om att genomföra biogasinvesteringen.
– Vi visste att man kunde få Klimatklivet. Staten går in med 65 procent av investeringen och det var 20 miljoner så vi fick 13 av staten och sju fick jag fixa själv.
– Så får vi även ett produktionsstöd för att det här ska gå ihop och det var inte klart då. Vi får 40 öre per kilowatt rågas vi producerar och det visste vi inte om vi skulle få och då går inte kalkylen ihop. Då blir det i bästa fall noll.
– Vi håller på och förbereder generationsskifte så min son, Jakob, ska ta över. Det är faktiskt tack vare honom som vi fattade beslut att göra den här biogasinvesteringen eftersom vi har kor.
I det här finns ett ekonomiskt samarbete mellan Carl- Erik Ehrenkronas bolag Hulterstad Biogasproduktion AB och Svejo Lantbruks AB, som är driftsbolaget som arrenderar lantbruket och även deltog i beslutet att investera i biogas.
Svejos vd, Ove Carlsson, är också en av gårdens två utbildade gasmästare och var den som höll i byggprojektet. Det har förstås varit mycket att sätta sig in i och att lära sig:
– Det är ju ny verksamhet för oss, det är inte som att utöka koantalet. Där vet man ungefär vad som händer. Det här är en helt ny gren.
Ehrenkrona framhåller också att man haft en duktig konsult, Stefan Haldorf.
– Han är en av de kunnigaste i Sverige på området.
Fördelarna med att ha biogasproduktionen framstår som stora. Carl-Erik Ehrenkrona pekar på en knallgrön container, det så kallade teknikrummet, som står framför rötkammaren:
– Därinne står en gasmotor och en generator. På det viset blir vi självförsörjande på el på gården. Vi kan till och med sälja en del el. Dessutom är vi helt oberoende, om vi vill. Om det skulle bli fel på nätet, sabotage eller i värsta fall en krigssituation så kan vi producera vår egen el och stänga oss ute från nätet.
– Idag går det till så att vi producerar den el vi kan och konsumerar det vi behöver, överskottet går ut på nätet. Skulle det fattas el, vilket det gör lite på sommaren när alla djur är på bete, då kommer det automatiskt från nätet. Den elen får vi köpa.
Sedan är det de rent miljömässiga fördelarna som att produktionen tar hand om växthusgasen metan och kör den i gasmotorn.
– Vi får även en bättre gödsel. Man kan säga att det som händer i jorden när vi lägger ut stallgödsel tar minst ett år för att få kväve till växterna. Nu gör rötprocessen det på 40 dagar. Då är gödseln direkttillgänglig för växterna och gödsel är lite mer lättflytande och lättare att få ner i marken. Det är en miljöfördel.
– Vi som är ekologiska är väldigt beroende av vår stallgödsel. Sedan tillverkar vi el som vi lidit brist på. Vi bor i ett underskottsområde för el. Så har vi beredskapsskälet att vi är oberoende.
– Vi gör heller inget ingrepp i naturen. Vi har bara byggt en kupol på två tusen kubik.
Något som det pratats om genom åren är att det krävs mycket stora enheter för biogas, kanske flera gårdar tillsammans. Nu spelar storleken ingen roll eftersom stödet har exakt samma förhållande för stora som små.
– Det är det som är det nya med regeringens ambition, att man vill se flera anläggningar på enskilda gårdar.
– Industrin ropar efter biogas för många använder naturgas, framför allt i södra Sverige. Jag tror det kommer bli en ökad satsning på biogas.
Ove Carlsson visar runt i den gröna containern, teknikrummet och berättar samtidigt lite om sådant som underlättar det praktiska:
– Den här containern kommer färdig och ställs på plats. Till de mindre biogasanläggningarna kommer även rötkammaren färdig så det finns färdiga koncept.
Text och bild: BO BÄCKMAN