Götala lantbruk balanserar torra och blöta år
LANTBRUK (JB)
Bland alla projekt som Mats Weinesson håller på med eller planerar för finns ett bevattningssystem som balanserar torra och blöta år och minskar utsläppen.
Här finns vindkraft sedan länge, det ska bli på solpaneler på de nya byggnader som är på gång, förhoppningen är att ha ekologiska höns för att få egen gödsel, den nya skogsmaskinen öppnar nya möjligheter och så vidare. Idag är marken på Götala helt ekologisk, men så har det inte alltid varit även om Mats Weinesson var tidigt ute.
– Jag började som intensiv konventionell bonde, berättar han. Öppningen var ju att man efterfrågade ekologisk potatis och det dök upp en sort som heter Valor som var väldigt motståndskraftig. Det var där som det började med ekoodling.
– Vi kör spannmål, åkerbönor, raps och så vidare, det är de normala grödorna man kör i växtodling. Jag har hållit på sedan 1997 med ekoodling. Det fanns inte så många som visste så mycket om eko på den tiden och inte så många maskiner. Tekniken har förfinats väldigt mycket, liksom kunskapen, så nu har vi inga ogräsproblem längre. Vi hade väldiga problem med tistlar i början.
– Vi har tagit väldigt höga skördar.
En rejält spännande del av Weinessons jordbruk handlar om vatten.
– Det här grundar sig i att det 1990 fanns något som hette NYLA-stöd, berättar han. Man ville ha fler öppna vattenytor i slättlandskapet. Då fick man ända upp till 90 procent stöd för att gräva en bevattningsdamm, vilket vi gjorde. Jag grävde den på ett ställe jag tycket var lämplig, men jag visste inte att den skulle bli så bra som den blev, effekten av den.
– Det vi gjorde var att vi bröt av tre täckdikesledningar som kom in i ett kors och gick vidare in den lilla skogen.
– Målet är att magasinera allt regnvatten som dräneras på hela gården och ta hand om det och samla i dammar innan det når ett vattendrag. Vi kommer alltså inte pumpa upp ur någon befintlig bäck eller någonting utan vi bryter av dräneringar kanske hundra meter upp i systemet och pumpar över det. I och med det får vi noll utsläpp i Östersjön.
Ja, trots läget på slätten mellan Skänninge och Motala går vattnet ända ut i Östersjön. Mats Weinesson visar vägen via Fågelstabäcken, Skenaån, Svartån, Roxen, Glan och ut i Bråviken.
LRF har gjort en film om Weinessons vattensystem, men den är inte visad än. I filmen berättar han om vikten av sådana här åtgärder.
– Det kan säkra livsmedelsförsörjningen för Sverige och hela EU om man bygger sådana här system.
Kan man balansera torrperioder och mycket våta perioder så är mycket vunnet. Det är dock inte billigt att anlägga sådana här system så det behövs investeringshjälp för lantbruket.
– Det här är också en investering för konsumenterna i hela EU, att säkra livsmedlen i framtiden när vi står inför torrare och blötare somrar. Vi behöver inte pumpa upp grundvatten, vattnet finns här.
Planen är att anlägga fler dammar på gården. Den nuvarande rymmer elva tusen kubik och planeras byggas ut till 22 tusen kubik. Weinesson behöver 106 000 kubik om året.
Att vattnet i dammen är bra anser han sig ha fått ett biologiskt kvitto på:
– Jag har haft kräftor i den sedan 1991 och de har överlevt så säkert gör vi saker rätt.
Vart Weinessons lantbruk är på väg framöver blir intressant att se, men:
– Det är inte jag som styr längre. Min son Philip får bestämma. Nej, vi har inte gjort något generationsskifte än, men det är på gång.
Text och bild: BO BÄCKMAN