Fabrik och förening firade brukets jubileum
NORRKÖPING (JB)
Under Östgötadagarna deltog både fabrik och förening i programmet. Firandet av Hults bruks 325-årsjubileum erbjöd besökarna många aktiviteter att välja på.
Att fira ett bruks jubileum under Östgötadagarna var ett trevligt initiativ. Föreningen Hults bruk Smidescentrum hade tillsammans med fabriken satt ihop ett innehållsrikt program för helgen.
Med detta sagt så känns ett 325-årsjubileum ganska ovanligt, men befogat för Hults bruk och tillverkningen där.
– Vi själva från föreningen hade inte ens en tanke på det från början, men jag kan se det som en poäng, säger Camilla Carlsson som är ordförande i föreningen. Människor blir äldre och det är tjugofem år sedan förra jubileet.
– Det är ett bruk som varit oavbrutet igång i 325 år, vilket är ganska unikt.
På fabriksområdet fanns möjligheter att delta i workshops där sådant som vård av yxor, yxhantering, val av yxa för ändamålet, göra upp eld, tälja, säkerhet med mera lärdes ut. En av instruktörerna var Johan Skullman:
– Jag jobbar både mot yrkesfolk och privatpersoner i utbildningar, berättade han.
Han bor i Flasbjörke i Finspångs kommun och håller kurser i överlevnad, kajak, kanot, räddningsövningar, första hjälpen med mera.
Tillverkningen på Hults bruk hade öppet hus så besökarna kunde gå runt i fabriken och se de olika momenten i yxtillverkningen. I fabriken slipades också besökarnas medhavda yxor. Det var ett erbjudande i programmet som många tog vara på. Vid halv tre på söndagen hade man tagit emot 131 yxor för slipning och det fortsatte komma in en och annan.
Avslutningen på fabrikens program var förstås yxkastning där alla hågade hade chansen att delta. Hults bruks Championship i yxkastning vanns av en av instruktörerna på workshoparna, Daniel Gustavsson från Borås.
Föreningen Hults bruk Smidescentrum hade en ny utställning. Fotografier, gamla och nya, illustrerade texterna och gav den rätta stämningen. Brukets historia är överväldigande. Det var en gång ett eget litet samhälle. Här fanns nästan allt, handelsbod och mejeri. Anställda kunde ha egna djur, änkor vars män arbetat tillräckligt länge på bruket fick bo kvar. Berättelserna om livet på bruket är hisnande i en modern människas ögon och öron.
Historien gavs extra liv av Bo Barvs guidningar. Han tog med grupper och kunde berätta det mesta om det mesta med ett engagemang som gjorde att man bara ville höra och se mer. Genom att själv ha forskat lite om sin egen familjs historia har han funnit att:
– Min farmors mormors mor föddes här. Hon var fjärde generation här i Hults bruk. Hennes pappa var hammarsmedsmästare, hennes farfar likaså och även farfars far.
Släkten var antagligen valloner eller fransmän.
Smedjan var öppen och intresserade många besökare. De som ville kunde prova på att smida. Robert Björk, föreningens smed, fanns på plats. Han leder kurser i smide och arbetar även på fabriken.
Det fanns mycket att uppleva på bruket och en av prickarna över alla i:n var musiken. Under lördagen spelade Högsjös bruksorkester på den naturscen som finns på området. Deras repertoar och klädsel kunde knappast varit bättre för platsen och jubileet.
På söndagen spelade trubaduren Fred Lane inne på fiket. Han kommer från ursprungligen från Oldham utanför Manchester i England och flyttade hit för 52 år sedan.
– Nyss, i våras blev jag svensk medborgare, berättade han. Så jag väntar på passet nu. Det kommer om två månader eller så.
Östgötadagarna på Hults bruk var mycket välbesökta och den stora parkeringen fylldes och förblev så under en stor del av helgen.
Text och bild: BO BÄCKMAN