Här vankas snart jordgubbar

Avancerad anläggning för att få jordgubbar till midsommar

Jordgubbsodlarna Kerstin och Christer Petersson, Nykyrke
gård, i en av sina 18 odlingstunnlar.

Nykyrka (LT)

Till midsommar vill många av oss svenskar ha sill och färskpotatis med jordgubbar till efterrätt. Många av oss har inte tillgång till egen odling, utan vi åker till affären och köper delikatesserna. Vi tänker kanske då inte på hur mycket arbete som ligger bakom kartongen med jordgubbar. Några som vet är Christer och Kerstin Petersson på Nykyrke gård i Nykyrka i Motala kommun. De har odlat jordgubbar i 29 år.

Växtsäsongen är redan i full gång. Man börjar redan i mars med att täcka stora tunnlar med plast. Ett arbete som är ganska slitsamt, då det är 18 stora tunnlar med 100 meters längd. Det blir en yta på cirka 1,8 hektar. 18 000 tråg har man i sin tunnelodling. Sedan har paret cirka tre hektar på friland också. Tillsammans blir det minst 100 000 plantor. Varje år planteras nya plantor på hälften av arealen. I varje tunnel är det fem rader med jordgubbsplantor i tråg med tre plantor i varje. I trågen finns ett substrat bestående av torv och pimpsten som plantan växer i. De ledtalsvattnas genom en väl avvägd gödningsanläggning.

Man tar prov ute vid plantorna och ställer in gödningsmängden efter vad plantan behöver. Det är olika recept till olika plantor. En nysatt planta behöver en viss blandning, en blommande en annan, en med kart en tredje och så en med mogna jordgubbar en fjärde sorts blandning. Allt sköts genom en dataterminal.

Vattnet tar man från tre stora dammar som man byggt på gården, det kommer från en upprinna. Bevattningen sker via dropp – slangar. – Vi räknar med att skörda de första jordgubbarna i slutet på maj, början på juni, sa Christer. De i tunnlarna kommer först. Vi har fem olika sorters jordgubbar som mognar olika, så säsongen varar från maj-juni till augusti– september. – Malling Centernary, Rumba och Sonsation är några av dem vi har, sa Kerstin. Malling är tidig medan Sonsation är klar till midsommar ungefär. I år har det dock varit besvärligt med frost. Även i tunnlarna, så vi har fått täcka med dubbel fiberduk några nätter.

När bärsäsongen är över slutar inte arbetet för Kerstin och Christer. I början av oktober ska revor klippas bort och plasten på de stora tunnlarna tas ner. De plantor som ska övervintra täcks omsorgsfullt med fiberduk i flera lager. D et är redan väldigt mycket arbete med odlingen och när högsäsongen kommer behövs det många händer som plockar. – Ja, det behövs mellan 7- 15 personer, svarade Kerstin. Vi har en polsk familj som varit här i minst 20 år och hjälpt till med plockningen vid högsäsong. De är otroligt duktiga. Vi är väldigt nöjda med dem.

Kerstin visade på de små hus där säsongsarbetarna bor under sommaren. Christer och hon har verkligen sett till att plockarna har det bra. Det finns stugor och vagnar med tvätt-, dusch- och hygienutrymme samt särskilda köksvagnar där de kan tillreda och äta sin egen mat. Förutom det har man också små trevliga sovstugor till sitt förfogande. På Nykyrke gård har man även några pyttesmå arbetare. De surrade runt bland de blommande jordgubbarna och hade sitt humlebo i en liten låda. De hade varit aktiva, så på en del plantor fanns redan riktigt stora kart.

– Vår granne har bin, men de är inte ute och flyger under vissa grader, sa Kerstin. Humlorna är inte lika känsliga som synes. Alla jordgubbar man plockar säljs via butiker i närområdet och vid den hemförsäljning man har på Nykyrke gård. Vid en vagn som står ute vid jordgubbslandet, säljer man direkt till kund. Vagnen står på en särskild plats ute på frilandet med bra avfart och plats att stanna på för bilister. Jordgubbsplantorna på friland ger skörd endast i cirka tre år. I tunnlarna ger de skörd endast i två år.

För att få så färska jordgubbar som möjligt sker den mesta plockningen tidigt på morgonen. Men paret Petersson har numer investerat i ett kylrum, så man även kan plocka jordgubbar sent på kvällen. Kylrummet gör att bären håller sig fräscha och kan levereras direkt på morgonen. Nu kan man bara hoppas att det inte blir mera frostnätter, än att vi här i Sverige kan få svenskodlade och smak rika jordgubbar till midsommar. För inget smakar väl sommar mer än just jordgubbar.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share