Fredriksson byter med Fredriksson

Ing Marie tar över som granbarkborrerapportör

Ellinor Fredriksson överlämnar tre övervakningsfällor för granbarkborrar till Ing Marie Fredriksson. Båda är skogsägare i Ydre.

YDRE (JB)

Snart går vi in i tredje sommaren med nya granbarkborreangrepp. Södra skogsägarna satsade förra sommaren på övervakningsfällor som ett sätt att hålla kolla på skalbaggens svärmning. Förra sommaren skötte Ellinor Fredriksson, Yxnerum fällorna. I sommar ställs de istället hos Ing Marie och Ann Sofie Fredriksson i Slättna.

Svärmningsövervakning är en del i Södra skogsägarnas satsning för att hålla koll på hur granbarkborreangreppen breder ut sig i östra Götaland. Skogsskyddsombud och övervakningsfällor är delar i det arbetet. Olika aktörer har också tagit fram riskkartor som visar områden i skogen med förhöjd risk för granbarkborreskador. Med hjälp av drönare och egen övervakning ute i markerna kan skogsägaren få grepp på angreppspunkter och var åtgärder måste sättas in.

I Ydre skogsbruksområde var det förra året SBO-ordföranden Ellinor Fredriksson som hade hand om övervakningsfällorna. De tre fällorna ska ställas ut på en nyligen avverkad föryngringsyta och med gammal granskog som närmaste granne.
Säsongen 2020 blir det hemma hos systrarna Ing Marie och Ann Sofie Fredriksson som övervakningsfällorna ställs upp på gården Slättna, nära Östergötlands högsta punkt, Stenabo, 328 meter över havet.

Fällorna ska matas med feromon i början av april. Sedan blir det veckovis tömning av fällorna ända in i september. – Antingen räknar man antalet skalbaggar eller om det är många får man mäta med decilitermått, förklarar Ellinor. 1 milliliter, det vill säga 1 kryddmått, är lika med 40 granbarkborrar. En deciliter granbarkborrar är lika med 4 000 skalbaggar.
– Det gick att se hur aktiviteten gick ner när det var regnigt och kallt väder. Regnigt och blött är bra väder för skogsägarna, konstaterar Ellinor Fredriksson krasst, när hon tittar på tabellen för 2019.

– Det ska bli spännande att följa och vittja fällorna, säger i sin tur Ing Marie Fredriksson. Vid de lite varmare marsdagarna gick det se hur granbarkborrarna rörde på sig i sina gömmor i granbark som släppt från träden. Under april kommer de att börja att leva upp mer och mer. Den första svärmningen brukar bli i maj, men allt hänger på hur varm våren blir. Och det totala antalet svärmningar under säsongen beror också på vädret.

Början av 2020 har varit blåsig med hel del vindfällen som följd. Dessa stormfällda granar är de första som de svärmande granbarkborrarna kommer att ge sig på, om inte skogsägaren har hunnit först och fått ut dem ur skogen. Efter det blir det andra nedsatta träd som attackeras. De torra somrarna 2018 och 2019 har varit gynnsamma för granbarkborren och ogynnsamma för granarna. Träden har inte kunnat skydda sig med kådfällning.

Hur ser då faran ut för 2020? Prognosen från Sveriges Lantbruksuniversitet säger att omfattningen av skadorna blir något lägre eller i samma omfattning som för fjolåret. 2019 skadades 2,5 miljoner skogskubikmeter inom Södra-land. Samtidigt blir det ytterligare en kamp för alla skogsbolag att kämpa med det här året – coronaviruset ställer till det med en avstannande ekonomi.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share