Järnskodd veterantraktor blev auktionens dyraste
BORENSBERG (JB)
En lördag i slutet av oktober höll Stig-Arne Johansson med personal från Sajab auktioner, en samlingsauktion vid Bobergs valltork, lite söder om Borensberg. Hit hade det lämnats in diverse traktorer, maskiner och prylar från 37 säljare.
Det var en regntung lördag som på andra håll givit stora regnmängder. Som tur var kom det endast lite dugg vid Valltorken. Stig-Arne brukar ha tur med uppehållsväder på sina auktioner.
Det kom väldigt mycket besökare. Man räknade med att det varit cirka 650-700 personer under dagen. Många hade säkert kommit för att se den väldigt udda veteran- väghyveln som var till salu. Den, samt flera andra veterantraktorer, såldes från en veterantraktorsamlare.
Väghyveln, byggd på en Munktell 25, var ett specialbygge. Tillverkningsnummer 7842, från 1939.
Det var många som förundrades över skapelsen. Ola Andreasson och Weine Andersson, två veterantraktorkunniga, kunde konstatera att startveven satt på sidan efter en vinkelväxel. Likaså fanns det elstart, men den var urkopplad. Fästen för en snövinge kunde också ses.
Denna maskin hade tidigare varit utställd på Odalmuseet i Valla Linköping. Efter en omorganisation fick den inte plats och hade sålts till samlaren. Vid auktionen blev slutpriset 56 250 kr med slag – avgiften inräknad.
Andra traktorer som var till salu var bland annat en Ferguson Grålle av 1955 års modell, en BM Victor från 1961, två BM 21, båda från 1952, två BM 10 även kallad Plankan, en från 1947 den andra från 1952.
Priserna hamnade mellan 12 000 kronor och 62 000 kronor.
Den traktor som blev dyrast denna dag, var en BM 22 från 1930 utrustad med järnhjul runt om. Den gick på 204 750 kronor inklusive slag avgift, vilket en holländsk köpare var beredd att betala.
Många utländska samlare har upptäckt vilka tåliga och gedigna traktorer som gjorts i Sverige och är villiga att betala skapliga priser för dem.
Stig-Arne Johansson har en hel stab medhjälpare med sig vid dessa auktioner. Några skriver, några tar betalt, några håller upp föremålen och så vidare.
Som ropare har han till hjälp Mårten Thörner och det behövs. Under dagen vid Bobergs Valltork ropade man ut 600 – 700 utrop. Det ger två utrop per minut, så det gällde att hålla koll på både varorna, vem som ropade och priset.
– Jag hoppas att denna samlingsauktion i oktober, här vid Boberg, blir en tradition, sa Stig-Arne. Platsen är väldigt central. Annars brukar jag alltid ta med övriga inlämnare som får släppa på vid andra auktioner runt om i länet. Det blir minskade transporter för säljaren på så vis.
Att åka på ”bonnauktion” är ett roligt nöje för många. Man kan hitta den där lilla reservdelen eller verktyget man saknat.
Nu återstår en auktion till i höst för Sajab, den 23 november vid Åsbo löneboställe, Mjölby. Sedan blir det ett uppe håll till vårvintern 2020, då Stig-Arne tar fram klubban igen.
Text och bild: EVA CARLSSON