Ett besök på Thomas Ekbergs vilthanteringsanläggning
TJÄLLMO (JB)
Yrkesjägare Thomas Ekberg har haft jakt som sitt stora intresse sedan tidiga barnsben, då han började följa med sin far och farfar ut i skogen.
Redan i unga år visste Thomas Ekberg att jakt och viltvård var det han ville arbeta med. När han under 1980- talet fick arbete som styckare, lärde han sig grundligt hur man tar tillvara kött och hur man styckar på bästa sätt. Nu har han jobbat som entreprenör inom jakt i egen regi i närmare 30 år.
Jordbrukarens utsända träffade honom en dag på hans vilthanteringsanläggning. 27 slaktkroppar av dovoch kronvilt hängde i kylrummet och skulle tas omhand. Till sin hjälp hade han Sammy Karlsson från Dala- Järna och eleven Carl Petersén från Ryssby Naturbruksgymnasium i Ljungby. Djuren kom från ett jaktarrangemang som Thomas anordnat.
Medan Thomas, Sammy och Carl stod och styckade höll två veterinärer på och kontrollerade slaktkroppar i ett annat kylrum. I takt med att kropparna godkändes av veterinärerna, så fördes de in i styckhallen för tillvaratagning och styckning. Det gick undan med vassa knivarna och rutinerade styckare. Allt kött är noga kontrollerat av veterinär och Thomas Ekberg driver sedan början av 2000- talet en godkänd vilthanteringsanläggning. Där har han även godkänt för att mala kött, vilket ställer extra stora krav på hantering och hygien.
– Det är jag ytterst noggrann med, sa Thomas. Jag mal köttfärsen i kylrummet, direkt i påsar som sedan vakuumförpackad. Kylrummet används också för att djurkropparna ska hänga och möra. Det mesta av köttet säljer jag till Stockholm, men försäljningen ökar nu också i närområdet och bland annat säljer jag till restauranger i Linköping. Allt kött vakuumförpackas för hygienens och hållbarhetenss skull och levereras direkt till kunderna i kylbil.
Thomas säljer även till lokala butiker och på bland annat Ica Nära i Tjällmo, kan man hitta det närproducerade köttet.
– Jag driver också jaktarrangemang på gränsen mellan Närke och Södermanland, sa Thomas. Där samlas skyttarna på ett hotell kvällen innan jaktdagen och jag går igenom jaktregler och andra saker man bör veta. Därefter blir det middag på viltkött, och sen får deltagarna övernatta. Morgonen därpå blir det buss- eller biltur ut till jaktområdet och passen. Jägarna får full service och jakten bedrivs med rutinerade hundförare och duktiga hundar. Givetvis finns också eftersökspatrull som är snabbt på plats om någon skulle råka skadskjuta ett djur. Mitt på dagen blir det fältlunch. Under hela dagen samlar vi ihop det vilt som nedlagts och det körs direkt till slakteriet för omhändertagande. När jaktdagen är slut, skjutsas jägarna till hotellet och sen beger de sig hem. Vi strävar alltid efter att ge deltagarna bra jaktdagar och totalupplevelser som de ska minnas länge.
Thomas berättade vidare att han anordnar viltundersökarutbildningar där man får lära sig att kontrollera bland annat de inre organen att de ser bra ut. Utöver detta har han också styckningskurser och APU, dvs arbetsplatsutbildning för elever från naturbruksgymnasium. Thomas var även en av dem som arrangerade Vretadagen vid Vreta Kluster i augusti.
– Jag är mycket nöjd med det arrangemanget, sa Thomas. Det kom 1 000 personer mer än förra året. Jättekul!
Vid samtalet kom vi även in på vargfrågan och det nya vargreviret norr om Ljungsbro med konstaterad föryngring.
– Jag är inte för en utrotning, men för en klok förvaltning, sa Thomas. Tyvärr har staten skapat ett eget problem, då man inte tar hänsyn till lokalbefolkningen. Detta skapar både ett politikerförakt och civil olydnad. Där vargen finns blir det nästan alltid problem. Människor som inte lever nära det, har svårt att förstå hur mycket en fritt växande stam av varg, kan ställa till det. Det kostar enorma belopp att skydda tamboskapen från världens vanligaste rovdjur.
Älgjakten har börjat på sina håll. Hur kan man förbereda sig inför den?
– Älgstammen kunde ha varit bättre och det finns många anledningar till att stammen och kvalitén är vikande, svarade Thomas. En anledning är den ökande andelen av kron-, dovvilt och rådjur. Det blir konkurrens om maten, så det är inte bara älgen som gör skogsskador. Man borde göra flyginventeringar för att få något så när vettig bild av hur många djur man har på sitt älgområde, men det är dyrt.
– Sen tycker jag att man ska träna skjutning, men inte på det sätt som sker på dagens älgbanor. Det går för fort där. Vilken älg springer i den hastigheten?
Och när det gäller tips till nys jägare finns massor av råd att ge. Använd skjutstöd när man kan, som till exempel tornkanten, ett träd eller liknande alternativ. Ha med en handkikare på passet. Gå inte och köp en svindyr bössa. Lägg pengarna istället på ett bra kikarsikte med stålfästen, inte i aluminium. Ha också med två knivar, en till grillkorven och en att ta ut djuret med. För att inte frysa så använd varma och regnsäkra jaktkläder – men tysta!
Plasthandskar är också bra att ha när man tar ur djuret, men ta bara ut vom och tarmar! Öppningen blir mindre och de andra organen skyddar köttet när man för ut djuret ur skogen. Och skölj inte ur djuret från ett dike, hur rent vattnet än ser ut. Ta det skjutna till styckningsplatsen så fort det går.
Thomas kom också in på viltvård och föreslog att man kan anlägga viltåkrar för att hjälpa viltet. En annan enkel viltvårdsåtgärd är att sätta ut saltstenar och det i närheten av vattendrag.
Att familjen Ekberg har viltkött på menyn är en självklarhet och personligen gillar Thomas dovviltets kött bättre än älg. Dovviltet har mera insprängt fett och ger en godare smak. De har en lite senare kalvnings- och brunsttid än kronvilt och älg. Dovviltet inplanterades i Sverige redan i slutet av 1500-talet och är ursprungligen från Asien. De sprider sig väldigt långsamt, men det blir många av dem om de trivs.
Text och bild: EVA CARLSSON