Hampa får en roll i ny grön våg

Ekobonde lanserar hampamjölk

Förhandsgranska(öppnas i en ny flik)

Ekobonden David Appelgren bland hampaplantorna. Fröna är satta i omgångar och David räknar med att skörda in i oktober.

OMBERG (JB)

Hampasmör. Hampafröolja. Hampakombucha. Hampabiffar. Och senast i raden av matinnovationer: hampamjölk som han är på gång att lansera. David Appelgren lever sin dröm som småskalig bonde, övertygad om att en ny grön våg är på väg att svepa in över Sverige.

Några kilometer från Borghamn vittnar skylten Ombergs ekogård om att det är dags att svänga. Här bor David Appelgren, grafikern från Norrköping som längtade bort från stadslivet och bosatte sig i ett rött hus med vita knutar på landsbygden nedanför Omberg.

– Jag längtade efter att odla och bli självförsörjande på grönsaker, om att plantera industrihampa och öppna en ekobod.

För tre år sedan slogs dörrarna till den lilla butiken med egna produkter upp. Industrihampa som David odlar används i oljor och andra mathantverk.

David var först i Sverige med att odla quinoa. Och nu är han pionjär med Sveriges första hampamjölk.
– Jag mjuklanserar drycken genom att erbjuda den till caféer i här trakten samtidigt som jag söker investerare och samarbetspartners.

David uppfinner nya produkter hela tiden, experimenterar och provsmakar.
– Hampan är otrolig! Fröna, som mjölken görs på, är rika på Omega 3 så därför blir jag först i Sverige med en växtbaserad mjölkdryck som även innehåller goda fettsyror.

En annan dryck som David tillverkar; kombucha som är en fermenterad dryck innehåller probiotika, levande mikroorganismer som är bra för magen.

David var med och drog igång Ekoringarna; kunderna beställer varor från lokala odlare och producenter via nätet. På bestämd plats och dag kan kunderna hämta sina varor.

Han är även ute och föreläser och utbildar i matfrågor och sprider kunskap om hampan.
– Industrihampa är den mest växande branschen i världen, som kan bli lösningen på många problem. Man kan göra kläder av hampa, det gjorde redan de gamla vikingarna. Stjälken som är växtrikets starkaste fiber används till tyg. Det går även att tillverka plast, betong, bränsle och papper av hampa.

David odlar flera fält med hampa varav ett tillsammans med grannarna, familjen Beek från Irland.
– Jorden härute är mycket näringsrik, den är kolsvart.
Gödslingen är vegansk med bland annat restprodukter från en etanolfabrik i Östergötland. Därtill sker all odling ekologiskt, utan bekämpningsmedel.

– Hampan växer sig hög så snabbt att den kväver ogräset med sin skugga och dessutom släpper den från sig en form av gas från rötterna som dödar ogräs. På det viset kan det vara ett bra sätt för ekologiska bönder att hålla ogräset borta. Bekämpningsmedel är fullkomligt onödigt och farligt för allt levande menar David.

Finns det någonting som är negativt med hampa?
– Jag är ju jävig… men trots att jag försökt att hitta nackdelar i flera år så finner jag bara nya sätt att använda växten.

Det finns ett stort intresse för veganska produkter. Kan det inte vara lätt att växa sig för stor som producent?
– Jag kommer alltid att ha ett småskaligt tänk, jag kommer aldrig att tappa kopplingen till naturen som i sin tur är kopplad till mitt hjärta, säger David och fortsätter:
– Jag vill leva i harmoni med naturen. FN menar i en rapport att småskaliga, ekologiska lantbruk är det enda sättet att försörja en växande befolkning.

David är övertygad om att en ny grön våg är på gång, att unga familjer kommer att flytta ut på landet och stillheten. Den har redan börjat.
– Allt fler inspireras av att odla och äta ekologiskt och närproducerat. Det är så här framtiden skapas. Människor skapar egna arbetstillfällen. Med små medel kan vi göra stora förändringar för miljön, klimatet och oss själva.

Text och bild: MARIA LIDBERG

Share