Granit från Kina och Portugal

Läget vid hamnen i Norrköping är viktigt

Marcus Larsson går i sin pappas fotspår och jobbar med Gatsten håller i hundratals år och blir bara vackrare. stenhårt material

NORRKÖPING (JB)

En av de vanligaste bergarterna är granit. Då magma djupt nere under jordskorpan genomgår en långsam avkylningsprocess bildas graniten med sin grovkorniga struktur.

Beroende på skillnader i mineralsammansättningar får graniten varierande kulörer som rött, vitt eller svart. Tack vare att granit är mycket hård, sprickfri, tålig och inte har någon inre struktur har bergarten kommit till stor användning vid gatubeläggning, som byggnadssten för murverk, i monument och i ornament. Granit är en mycket gammal bergart men varierar i ålder runt om i världen.

Den svenska graniten är omkring en miljard år gammal medan den äldsta tros vara runt fyra miljarder gammal. I Sverige är Bohuslän, Skåne och Blekinge kända för sina stenindustrier sedan 1800-talet. Bohuslän öppnade sitt första granitstenhuggeri på Malmön år 1842 av köpman C A Kullgren från Uddevalla. Tillsammans med kanalbyggaren Nils Ericson bröts granit till kanalbygget i Trollhättan.

Intresset för bohusgraniten ökade och nya stenbrott öppnades i områdena kring Lysekil, Hunnebostrand och Brofjorden. Graniten gick även på export till utländska byggnadsprojekt som till exempel Kielkanalen. Från västkusten, närmare bestämt Vänersborg, kommer Marcus Larsson, vd och ägare till Nordic granit. Han har tagit med sig företaget till Norrköping där han med sitt huvudkontor på Händelö byggt upp ett 10 000 kvadratmeter stort lager natursten.

– Det var min pappa som startade företaget år 1998 efter att ha suttit och kört dumper i många år. I början stötte han på motgångar, det fanns redan två stora företag med ett och samma försäljningskontor som sysslade med granit ute på marknaden. Men av en slump träffade pappa en tysk med företag i Tyskland. Precis i den vevan skulle han börja importera granit från Kina och pappa hakade på tillsammans med sin kompanjon och det tyska bolaget.

– Därmed blev pappa och hans nystartade företag bland de första som tog in granit från Kina, berättar han. 2004 kom Marcus in i bilden, fem år senare började han sondera andra möjligheter för företaget. – Pappa skulle gå i pension så jag började titta lite på kartan. Jag ville ha närheten till en hamn och insåg att Norrköping som har både bulkhamn och containerhamn låg mycket bra till.

Vi startade upp här 2012 och kom igång på allvar 2014 och lade ner verksamheten i Vänersborg året därpå. – Det mesta vi har i vårt lager är material från Kina och Portugal men även svensk granit som levereras direkt till kund från våra leverantörer. Graniten sågas ut i stora hanterbara block direkt från berget med klingor eller vajrar försedda med diamanter.

– Det går att såga ut omkring trettio stora skivor av graniten åt gången som sedan transporteras till fabriker där de sågas till mindre storlekar, förklarar Marcus. – I jämförelse med betong är granit outslitbar. Dessutom blir graniten bara finare med åren. Tittar vi på till exempel gatsten är det en produkt som är mycket dyrare begagnat än ny eftersom det är mycket exklusivt med begagnad gatsten.

När det gäller gångstråk på trottoarer och torg där det lagts granit läggs det ofta plattor av annat material intill graniten där folk med högklackat eller de som har rollatorer har lättare att gå. – Graniten har en skrovlig yta som kan upplevas jobbig att promenera på, säger Marcus. K ommunen är en av Marcus stora kunder men han säljer inte sten direkt till kommunen utan det är en underentreprenör som köper materialet.

– Det beror på att kommunen själv inte har egna entreprenörer som utför jobben som ska göras på gator, torg och i parker. Även privatpersoner är våra kunder, dock har vi inte profilerat oss direkt mot den privata marknaden. Gatsten av granit är utmärkt i trädgårdar eftersom det enda som behövs är rengöring med högtryckstvätt för att avlägsna alger som bildats. Med åren får graniten en mycket fin platina.

Den har naturliga variationer i sig själv som ger liv åt ytan. I villaträdgårdar finns många variationsmöjligheter med naturstenshällar, murar och murbeklädnader. Vissa är själva estetiskt sinnade eller väljer att anlita en trädgårdsarkitekt för att få hjälp. – Jag tänker på en flygkapten som ville göra om sin garageuppfart. Han köpte gatsten i råhuggen vit marmor och lät bygga så som en landningsbana ser ut. Det blev ett riktigt häftigt slutresultat, lovordar Marcus.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share