Magnus Oscarsson (KD) ställde frågan och sen dess serveras svenskt kött i riksdagen
ÖDESHÖG (JB)
Magnus Oskarsson, riksdagsman (KD) och ledamot i jordbruksutskottet, har ett stort engagemang för de svenska bönderna. Han har bland annat gjort sig känd för att ha arrangerat Mjölkens dag i riksdagen, satt fokus på vår låga självförsörjningsgrad och lyft fram betydelsen av svenskt kött.
Bilden där han visar att mängden antibiotikaanvändning i några europeiska länder ligger förskräckande mycket högre än i Sverige har delats cirka 46000 gånger på sociala medier. Den bilden används även i undervisning och på föreläsningar när det svenska köttet diskuteras.
Djurskyddslagen i Sverige är den strängaste i världen, vilket naturligtvis är positivt, men hur många tänker på att konkurrensen för de svenska köttproducenterna blir åtskilligt tuffare ur ett globalt perspektiv? Låg antibiotikaanvändning är ett krav, som bland andra, ställs på djurhållningen i vårt land. I Sverige blir det dyrare att producera vilket leder till att svenska bönder inte kan konkurrera på samma villkor som många andra länder med generösa djurskyddslagar och hög antibiotikaanvändning. Det som avgör vad som upphandlas blir då enbart priset utan miljöhänsyn. Restauranger och kommuner upphandlar billiga alternativ som riskerar att slå ut vår egen produktion.
Fågor om varifrån maten kom som serverades på Riksdagens restaurang och på Naturvårdsverkets konferenser avslöjade något märkligt. Köttet som serverades var inte från Sverige. På Naturvårdsverkets konferens serverades kyckling från Lettland och på Riksdagens restaurang serverades nötkött från Polen.
Magnus Oskarsson blev uppmärksammad på problemen och ställde då en fråga till civilminister Ardalan Shekarabi. Magnus påtalade dubbelmoralen när myndigheter som ansvarar för att utfärda regler för livsmedelsproduktion och kontrollera deras efterlevnad själva köper in kött som är producerat på ett sätt som inte är tillåtet hos oss.
Inom en vecka fick han svar. I svaret påpekade ministern att myndigheterna har ett stort ansvar genom att ligga före och utveckla den offentliga upphandlingen.
”Jag vill vara tydlig med att regeringen har höga ambitioner att det ska ställas krav som minst motsvarar de svenska djurskyddskraven vid livsmedelsupphandling. ”, betonade också civilministern
Vad hände sedan?
Magnus fick erfara att det är effektivt att påtala när något har gått snett. Nästan omedelbart kom de nya direktiven till Fazer (utföraren) och restaurangen att det är svenskt kött som gäller.
– Jag har kollat upp och nu står det: ” Vi serverar endast svenskt kött”, på restaurangens bord, berättar Magnus glatt.
Nu är det upp till kommuner och landsting att de måste ta efter och inte krypa undan sitt ansvar. Frågan som ställdes i all enkelhet blev ett avslöjande om dubbelmoral som drabbar de svenska producenterna. Svenska lantbrukare som lever efter lagen och levererar en lagstadgad produkt stöds tydligen inte ens av de som stiftat lagarna. En enkel fråga kan ibland göra stor skillnad. Så uppmaningen går vidare till alla de tusentals inom kommuner och landsting som blir serverade lunch.
Fråga var maten kommer ifrån!
Text och bild: INGA-BIRGITTA WIDÉN