Kalkonens kött är kalas för hälsa och miljö
VIKBOLANDET
Hur farligt är det att äta rött kött och hur påverkar uppfödningen av boskap naturen? Titt som tätt kommer rapporter från forskare som menar att vi måste minska intaget av rött kött för att skona både oss själva och naturen.
Rött kött kommer huvudsakligen från djur som har fyra ben det vill säga nöt, gris, får, get och vilt men även strutskött räknas hit. Vitt kött kommer från kyckling, kalkon och annan fågel.
Ett par som verkligen satsat rätt är Daniel och Minire Hildebrandt som driver Visätter kalkongård. De gjorde en storsatsning för några år sedan med nytt kalkonstall som de inte ångrar. Dagsgamla kycklingar köps in och får växa till lagom slaktvikt, sedan slaktas och styckas de på gården till bland annat valsade lår, klubbor, bröstfiléer och färs. Köttet säljs via tretton butiker i Östergötland och en del fryses in och kan även inhandlas i gårdsbutiken.
Den är mest sommaröppen, men öppnas vid påringning även under lågsäsong, då många privata besökare men även bussturister kommer till gården. Man levererar också till restauranger och grossister.
– Till Linköpings kommun har vi levererat flera stora beställningar bröstfilé både till skolan och äldreomsorgen, berättar Minire. I Linköping ligger man långt framme med krav på kvalitet och närproducerat.
Det var jätteroligt att få leverera till dem. Kostenheten har även varit här på studiebesök för att se var köttet produceras. Hur är det med miljöpåverkan?
– Våra kalkoner får egenproducerat spannmål men gödfodret köper vi in. Vi använder egen halm till ströbädd och gödslar sedan åkern med det, det är viktigt med ett kretslopp. Kalkoner ger ett klimat – smart kött som inte släpper ut växthusgasen metan och behöver inga stora arealer.
– En kalkon behöver inte mycket foder men ger ett proteinrikt och gott kött med låg fetthalt. Idag ska jag iväg och leverera 400 kilo kalkonvingar och klubbor till ett gäng privatpersoner. De har kommit på att man kan göra goda grytor på det, berättar Daniel. M inire håller upp ett antal färgglada kalkonfjädrar som hon själv har färgat in. Solen skiner och gör att färgerna sprakar och man känner att påsken närmar sig.
– Efterfrågan på våra produkter bara växer, och vinsten som Östergötlands skönaste gård i tv-programmet Sveriges skönaste gårdar hjälpte till att stärka vårt varumärke, berättar Minire. Visätter kalkongård har numera ett eget rökskåp och kan röka sina produkter själva och nästa steg är att tillverka egen korv till sommarens grillsäsong. Den ska inte innehålla socker, späck och en massa Enummer utan vara en kvalitetskorv.
– Vi håller på och experimentera just nu och har hjälp av en produktutvecklare med det. Vi vill förädla alla våra produkter här på gården och håller även på att anställa fler medarbetare just nu. Det verkar vara populärt att arbeta på landet för vi har fått massor med ansökningar. Människan har i alla tider ätit kött men inte i de stora mängder man äter idag.
Köttmängden borde minska menar många forskare och av rött kött bör man enligt dem bara äta högst 300–500 gram per vecka. Sambandet mellan högt intag av rött kött och cancer är säkerställt men man vet inte varför det röda köttet är skadligt för kroppen. Livsmedelsverket rekommenderar på sin hemsida högst 500 gram rött kött per vecka och att endast en liten del av det ska vara charkprodukter.
På Livsmedelsverkets hemsida kan man även läsa att obehandlat kött från kyckling och kalkon inte har visat sig öka risken för cancer. Minire Hildebrandt berättar att hon haft kunder som av sina läkare blivit rekommenderade att äta kalkonkött i stället för annat kött. Text: KUFVER STINA JAKOBSSON Bild: LARS T JACOBSON