Linköping (JB)
Det har hänt en del när det gäller värmesystem i husen. Idag är oljepannor sällsynta och ved- och pelletspannor ökar inte längre. Istället väljer kunderna berg- och jordvärme med värmepumpar och även solanläggningar.
Företaget Energi och värmeteknik utför nyinstallation, service och har utbildning på samtliga typer av värmepumpar. De utför även värmepumpsbyten och är återförsäljare av värmepumpar som hämtar energi från jord, berg, vatten, uteluft eller frånluft.
Stefan Karlsson har varit med sedan bergvärmen kom, har haft eget företag inom branschen, har ett stort eget intresse och arbetar idag som säljare hos Energi och värmeteknik. Han vet hur utvecklingen varit, kan tekniken och vad det verkar varje enskild modell av värmepumpar som funnits på marknaden.
Hur ser det ut idag?
– Vi har hittat två oljepannor i år mot normalt en per år, berättar Stefan.
Att oljepannor alltså börjar bli riktigt sällsynta är kanske inte förvånande även om det fortfarande finns enstaka sådana i drift.
– Oljepannor är sällsynta, elpannor är sällsynta. Det som åker ut ur husen nu är pellets- och vedpannor.
– Det är mest värmepumpar som sitter i husen.
Det sitter värmepumpar i så pass många hus nu att det blivit svårare att leva på installation av sådana. Därför har servicemarknaden och eftermarknaden blivit en viktig del av verksamheten. På det sätter får man också byta de gamla pumpar som gått sönder.
Man pratar om jordvärme och bergvärme. Vad är skillnaden förutom att det ena kommer av slingor i marken och det andra från ett borrhål?
– Det är ingen skillnad mellan jordvärme och bergvärme, säger Stefan. Det är samma effektivitet. Skillnaden är bara att jordvärmen är 10-20 000 kronor billigare beroende på hur långa slingor man ska ha eller hur djupt man ska borra. Ju större huset är desto mer tjänar man på jordvärme. Slingorna ligger på cirka 90 centimeters djup.
– Det finns skräckexempel från förr i tiden när man körde direktkondensering i marken och då körde man freonet direkt i kopparrör i marken. Då kylde man gräsmattan väldigt mycket. Det är en del som kommer ihåg och vill inte ha markvärme nu heller. Idag kör man vatten och etanol i 30-procentig lösning i markslingan.
Går markvärme att kombinera med bergvärme?
– Ja, det har ingen betydelse om man kör ett hål eller en slinga.
Om du ser i kristallkulan, hur tror du det här kommer utveckla sig? Vad används mest om några år?
– Pellets och ved ökar inte i varje fall. Den äldre generationen orkar inte elda längre. Bland de yngre är det många som eldar en vinter max eller så. Många yngre ringer till någon när de köpt huset och då ska vedpannan eller pelletspannan bort direkt, de börjar inte ens att elda.
– Det finns ingen potential att öka ved och pellets. Det går bakåt.
– Man ser i nybyggnationer att husleverantörerna skickar dem med frånvärmepump och då har man löst både ventilation och värme i samma svep. Då är det en del som vill gå lite längre och då ringer man kanske till oss istället och vill ha bergvärme och sedan måste de lösa ventilationen och då får man ner förbrukningen ytterligare ganska rejält.
Din framtidsvision för normalhuset är alltså…?
– Någon form av värmepump kommer det vara, säger Stefan Karlsson och framhåller att berg- och jordvärme nog kommer att ligga i framkant, säkert i olika kombinationer med sol. – Solceller höjer ju priset på huset, det blir ett försäljningsargument.
Text och bild: BO BÄCKMAN