Naturum Tåkern – ett vårtecken

Sven Åke Larsson och Eva-Lena Tullborg får frågor om stenar efter föreläsningen.

TÅKERN (JB)

Äntligen kommer april och Naturum Tåkern är åter öppet varje dag, tänker många naturvänner. Andra klarar sig bra med att vistas utomhus vid sjön och gläds åt den riktiga naturen. Hur som helst har ju vi som bor i dess närhet en pärla. Malin Granlund- Feldt är föreståndare och hon berättar gärna om sommaren som kommer.

Nytt för i år är glass, kanske inte precis det man tänker på denna marsdag när Naturum Tåkern startar sin säsong. Andra nyheter är att lördagsguidningen kommer tillbaka, flera paket och extra många föredrag. Den 25 maj blir det dessutom femårskalas med Wingårds arkitektkontor och tårta. Då är det exakt fem år sedan kungens invigning.

Föredragen ligger i tid under tidig vår och sen höst. Det första äger rum redan i mars och handlar om geologi. Det sista kommer i november och heter ”Texas fåglar – inte bara öken!” och är ett bildföredrag. Vid månadsskiftet oktober/ november är det öringvecka.

Denna dag ska Sven Åke Larsson hålla ett föredrag på temat berg och sten. Han har varit professor i Göteborg i 20 år. Nu är han pensionär och tycker att det är dags att popularisera sin kunskap och besöker det han kallar det finaste Naturum i Sverige. Han ska berätta hur Sverige – och Östergötland – en gång har kommit till.

På Naturum Tåkern finns alltid ett bord där aktuella blommor och växter står i små vaser. Detta blomsterbord har för dagen förvandlats till ett stenbord. Här ligger ett antal stenar av olika slag.

Vattnet porlar utanför det fantastiska huset och Malin välkomnar till säsongspremiären. Vädret är fint och många och kunniga besökare har kommit för att lyssna och lära om Sveriges och Östergötlands berggrund. Den spelar än i dag stor roll för Ombergs och Tåkerns djur- och växtliv.

I inbjudan sägs att man gärna får ta med sig egna stenar, som man vill veta mera om. Även om föredraget är mer anpassat för vuxna än för barn har Alma Igelström tagit med sig en sten. Eller kanske har hon passat på att plocka den på vägen hit. En Borghamnsbo har plockat svarta stenar på stranden nu när Vättern är 40 centimeter lägre än vanligt. Han får veta att det är Visingsöskiffer.

Sven Åke och Eva-Lena Tullborg kommer i fjol med ”Den geologiska skapelseberättelsen”, en gedigen bok på 300 sidor, som finns att köpa på Naturum. Den innehåller många av de bilder, som Lars Åke visar och kan ju vara en ersättning för den som vill veta men har missat säsongsstarten.

Det sägs inledningsvis att det ska bli en duoföreläsning mellan makarna men det dröjer länge innan Eva-Lena kommer till tals. Professorn pratar gärna själv när han kommer i föreläsningstagen. Han ägnar sig åt berggrundslära och berättar om Sveriges spräckliga karta, hur landet växer fram först i norr och sist i Västsverige.

Publiken tycks påläst och det kommer frågor både under föredraget och efter. Lars Frölich ställer den första, om rörelser i Italien, utanför Sicilien. På en fråga hur tjock jordytan är svarar Sven Åke att den är mellan 30 och 60 kilometer. Sedan tillägger han att många turistmål är ställen där vi inte borde vara och där man inte borde bygga.

Flera kommuner har utsett en kommunfågel. Linköping har rödspov och Finspång har fiskgjuse. Ödeshög har valt skäggmesen som sin. Dess häckning i Ödeshögs kommun är väldigt unik och den kallas stundom för Tåkerns undulat. Lars Åke avtackas av Malin med ett exemplar av fågeln, dock inte en levande.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share