HORN (JB)
– En enda sak är viktigare än allt annat om man ska bedriva ett hållbart lantbruk – lantbrukaren! Det sa Oscar Westman, småbrukande köttbonde på Mårds torps gård i Ydre. Måndagen den 10 oktober gästade han Horn-Hycklinge föreläsningsförening och pratade på temat ”Framtidens bonde”.
Det var välfyllt i Godtemplargården i Horn när Oscar Westman berättade om sin resa från fiskare, matros och Svalbardsguide till småbrukare och köttbonde i Småland. Man kan ju undra om det finns någon framtid för Sveriges bönder när mjölkbönderna minskat från 100 000 till färre än 5 000 och Sveriges självförsörjningsgrad minskat från 90 procent till 45 procent sedan vi blev medlemmar i EU 1995.
Oscar Westmans svar på den frågan är att vi måste vara rädda om bönderna och satsa på kvalitet.
– Om vi inte värnar lantbrukarna så spelar det ingen roll vad vi gör i övrigt. Vi måste ha lantbruk idag och i framtiden – det handlar om något viktigare än att låta marknaden bestämma.
Oscar Westman växte upp i Tranås. För 15 år sedan gav han sig ut som fiskare på norska fartyg, åtta veckor i taget. När han tröttnat på det fick han 2003 jobb som mat – ros på världens största privata lustjakt. Och när han ledsnat på att polera mässing på den blev han guide och expeditionsledare på Svalbard. År 2007 råkade fartyget han och hans fru Lina jobbade på ut för en olycka i isen och de fick bege sig hemåt – utan bostad och jobb.
Men Lina, som är läkare, fick arbete i Eksjö och de hittade ett torp att bo i. I inflyttningspresent fick de en tupp och några hönor och när hönorna började värpa ägg som Oscar och Lina insåg var mycket godare än de ägg de brukade köpa så bestämde de sig för att bli bönder.
De köpte gården Mårdstorp på 54 hektar och skaffade 30 kor plus får, getter och grisar. Och det var inte vilka djur som helst, utan svenska lantraser – korna var rödkullor (en ras det finns färre av i världen än isbjörnar), värmländska skogsfår, göingegetter och linderödssvin.
– Vi hade ingen bakgrund när det gäller lantbruk så det var mycket att sätta sig in i. Att vara lantbrukaren är att ha många jobb, men vi fick enormt mycket hjälp av bönder runt omkring.
Korna började kalva. Många av kalvarna var tjurar så Oscar och Lina insåg att de måste börja slakta.
– Det var en ny sak vi måste lära oss. När vi väl gjort det kom nästa fråga, vad skulle vi göra med köttet? Vi tog kontakt med några stjärnkockar i Stockholm och de var intresserade. Så vi levererade lite prover.
– Vi insåg att det fanns väldigt lite information om det kött man köper i butik. Så vi kopierade konceptet från vin och whisky där man alltid kan läsa om bakgrund, den som producerar och så vidare. Det tilltalade krögarna i Stockholm, säger Oscar.
Han berättade att Mårds – torps tre ledord är Etik, Ekologi och Kvalitet och att de viktigaste sakerna för dem är att djuren ska ha det bra, lantbruket drivas hållbart och att köttet ska hålla hög kvalitet.
–Att kött skulle vara miljöfarligt är inte sant – det är bara produktionsmetoderna som är miljöfarliga, säger Oscar Westman och fortsätter:
– Det har också betydelse när man slaktar djuren. Stressade djur får mörkt, hårt, nästan oätligt kött. Det optimala är att skjuta djuren hemma i hagen och sedan köra dem till slakteriet. Men tyvärr är det förbjudet i hela EU. Djur måste transporteras levande till slakteri. I Tyskland har man gjort undantag från denna regel, och jag hoppas att det ska ändras i Sverige också.
– Och jag tänker sticka ut hakan och säga att slakterier är det sämsta stället att hänga kött, för där ska det vara stor omsättning. Långhängning av kött är något som kommer.
Oscar Westman pratade också en del om riskerna med monokultur, det vill säga att bara odla en enda gröda på stora arealer. En konsekvens av detta är att bina försvinner. I Nordamerika är biet numera en rödlistad art.
– Det finns stora risker med att vi bara odlar en sorts bananer, ett par sorters potatis och ett fåtal sorters vete, majs och ris. Grödorna blir utsatta för sjukdomar och hela systemet blir sårbart. Det finns 5 000 olika sorters potatis – vi behöver inte bara odla Bintje och King Edward.
Hur ser framtidens bonde ut då?
– Det är viktigt att lantbrukarna förädlar sina produkter och själva säljer produkterna. Tyvärr har vi lite för mycket byråkrati kring detta för småproducenterna. Det borde gå att lätta på reglerna – småskaligt lantbruk har hög kvalitet och stolta odlare som ansvarar för sina produkter.
– Om vi inte värnar lantbrukarna så spelar det ingen roll vad vi gör i övrigt!
Text: JAN HULTMAN