SKÄNNINGE (JB)
Östgötabonde – Nominerade 3
På Fallsbergs gård utanför Skänninge verkar Olof och Magdalena Hermelin. Där odlas färdig gräsmatta, ekologiska grönsaker, spannmål och potatis. Hermelins arbetar med direktkontakt med kunderna, den lokala marknaden, tar emot studiebesök och har väl genomtänkta strategier för att utveckla företagen.
Fallsbergs gård är belägen på den bördiga slättbygden mellan Skänninge och Bjälbo. Tillköp under senare år har skett för att få en sammanhållen mark. Gården omfattar idag 285 hektar åker. På 50-60 hektar odlas gräsmatta, på 25 potatis och på fem hektar ekologiska grönsaker som är under omställning till Krav. Resterande areal används för odling av spannmål. Gårdsbutiken med såväl grönsaker som presenter är ytterligare en del av verksamheten.
2006 flyttade Olof Hermelin tillbaka till föräldragården som han kom att ta över 2010.
– Min bakgrund är civilekonom. Jag jobbade som media- och marknadsföringskonsult. Det var förresten där Magdalena och jag träffades.
Magdalena som driver Hermelins grönsaker sedan två år tillbaka kommer från varumärkes- och kommunikationsbranschen.
– Jag har ingen bakgrund inom jordbruk, men nu har jag gått en kurs på Komvux på Himmelstadlund.
Hon är tacksam för de odlingsknep hon fått från olika håll.
– En stor eloge till hela branschen som är så generös!
– Att byta fokus mitt i livet är fantastiskt! Tre små barn ger nya perspektiv.
Gräsmattor och grönsaker säljs direkt till kunderna. Hermelins syns ofta på marknader där de säljer sina grönsaker.
– Vi har inte råd att låta andra sätta priser på våra varor, berättar Magdalena. Priset är en nyckelfråga. Det är vi som vet vad det kostar. Folk är inte bara beredda att betala för det svenska och ekologiska utan även för att få prata med bonden. Vi säljer bara högsta kvalitet men det innebär inte att alla morötter ser perfekta ut och vi kan berätta sådant.
– Tre små barn sätter också en slags prägel på arbetet, säger Olof. Som egen företagare har man en fördel då man kan ha med barnen. Vi har kontakt med skolvärlden och får ut skoklasser hit. En klass två fick vara med och skörda egen potatis, alla fick med sin påse potatis hem.
– Vi vill berätta att en bonde inte bara är bonde utan också företagare.
Alla nior på Lagmansskolan, ett hundratal, besökte gården. De var oerhört vetgiriga, frågade mycket och var pratsamma. Det var väldigt stimulerande, berättar Olof.
– Jag ser en del läromedel som beskriver jordbruket nästan som miljöfarligt, berättar Magdalena. Det gäller att nyansera bilden. Konventionellt svenskt jordbruk är ett mycket fint och bra alternativ. Vi är stolta över alla våra produktionsgrenar.
– En öppen gård är en del i affärsidén. Det ska vara rent och snyggt på gården. Ärlighet och trovärdighet är viktigt. Här kan man följa rödbetan från exakt vilket land den kommer från. Det här är inte bara för att vi är snälla, det är även för affärerna. Alla tjänar på det. Betalningsviljan infinner sig när kunskap och vetskap ökar, tror Magdalena.
Paret Hermelin samarbetar mycket med andra inom närområdet och förser bland annat flera lokala restauranger med grönsaker.
– Nära relationer hjälper varandra. Det är en medveten strategi att börja nära. Det finns positiva kostchefer och kostekonomer i Mjölby kommun som jobbar för mer lokalproducerat. Vi jobbar även där med att få ut personal.
Snart kommer Hermelins ekologiska grönsaker att säljas i ett par större mataffärer i Motala och Mjölby.
– Vi håller på med att delta i ett integrationsprojekt med kommunen. Vi behöver arbetskraft. Vi vill anställa men kan förstås inte betala mer än vad de producerar för.
– Än så länge vet vi inte så mycket om vart projektet tar vägen. Vi har ett möte inom kort och då hoppas vi få veta mer.
Text och bild: BO BÄCKMAN