NORRKÖPING (JB)
När vårsolen kommer beger sig folk till handelsträdgårdar för att inhandla växter till sina trädgårdar. På hösten däremot är det glest med kunder vid kassorna även om den tiden på året lämpar sig väldigt bra för nyplanteringar av buskar och träd.
Billbäcks plantskola i Svärtinge ligger nästan som i dvala trots att utbudet fortfarande är mycket stort. En och annan kund kommer för att köpa blomsterlökar och flanerar förstrött bland prydnadsträd som iklätt sig höstens färger.
– Det är ingen stor rusning hit så här års. Det är dock lämpligt att plantera exempelvis fruktträd nu då fuktigheten i jorden är gynnsam. På våren går det åt mycket vatten till nyplanteringar vilket man slipper under hösten, säger Kerstin Jacobsen Billbäck som driver plantskolan tillsammans med maken Claerens.
Det är inte endast vacker sommarfägring som Billbäcks tillhandahåller. De är även stora inom odling av parkoch alléträd. På 40 hektar mark odlas inte mindre än 130 000 olika sorters lövoch barrträd. Plantskolan har specialiserat sig på förädling av träd från kulturhistoriska miljöer.
– Trädodlingen är vår största verksamhet även om det inte är det som kunderna ser eftersom den verksamheten inte vänder sig till dem som vill köpa växter till sina trädgårdar. Då det gäller trädodlingen så försöker vi jobba med så mycket svenska material som möjligt. Därför köper vi in småplantor av andra plantskolor i Sverige, berättar Kerstin.
Det var hennes pappa Ingvar som 1959 startade Billbäcks och hade en liten produktion av buskar och träd. När Claerens började i företaget odlade han först fruktträd men försäljningen började dala.
– Han ville ändå fortsätta med att odla träd och utvecklade därmed den trädproduktion som finns idag. Vi säljer omkring 12 000 träd om året av de 130 000 träd vi har i odlingen. Det är en lång produktionstid därför behöver vi ha så många igång.
Minsta tiden för att träd att växa till sig är sex år. Asken odlar de inte längre på grund av askskottssjuka. Den vanliga almen är också borta i och med almsjukan. Billbäcks har förutom sin trädodling även en fin fruktodling där äppelskörden förädlas till must och cider.
– Vi odlar äppelträd på cirka fem hektar med ungefär 7 800 träd i odlingen. Skördetiden är under september till oktober och våra äppelsorter är Aroma, Discovery, Rubinola och Elshof. Vår ambition är att utöka odlingen, men vi tar det successivt.
Att driva en plantskola i stor skala är enligt Kerstin inte bara ett arbete utan en livsstil.
– Jag började jobba hos pappa redan under skoltiden. 1983 utbildade jag mig på Alnarp och tre år senare övertog Claerens och jag företaget. Vi har utvecklat både odlingen och butiken som inte var så stor i början. Tidigt förstod vi att vi var tvungna att göra ett mervärde i företaget och inte endast tillhandahålla växter. För att ge folk lite inspiration byggde vi även visningsträdgårdar och öppnade ett café som ligger inbäddat i grönskan. Många kommer hit bara för att ströva omkring utan att för den skull känna sig tvungna att handla något med sig hem.
Nu är vintern i antågande men Kerstin garanterar att hon och Claerens blir långt ifrån arbetslösa. Det är nu som allt de inte hunnit med under den mest hektiska tiden ska åtgärdas.
– Det är planering inför kommande säsong med inköp av växter och sommarrekrytering av personal. Vi försöker även att ta lite välbehövlig semester, säger Kerstin.
Text och bild: CARINA LARSSON