Säsongen inleds med bocken

En bock och en räv blev inledningen på årets bockjakt för Thorbjörn och Martin. Gladast är skytten Martin som fällt båda djuren med perfekt satta skott.

En bock och en räv blev inledningen på årets bockjakt för Thorbjörn och Martin. Gladast är skytten Martin som fällt båda djuren med perfekt satta skott.

TÅNGESTAD (JB)

Den 16 augusti startade bockjakten som en inledning till höstens höjdpunkt, älgjakten som börjar den andra måndagen i oktober. Thorbjörn Andersson är viltmästare med en halvtidsanställning på Sonstorps bruks marker. Årets första jaktpass gör han i skogarna runt Tångestad i Kimstad som ägs av greve Carl-Gustaf Mörner, Sontorp bruk.

– Det är lite som en helig dag som ingen jägare gärna vill gå miste om. Visserligen kan det bli lite långdragen väntan innan någon bock dyker upp. Bockarna har ingen hund efter sig som de måste fly från. Är brunsten igång så är bockarna aktiva men är den över så kan de ligga lågt och vila sig några veckor. På vissa ställen har vi sett att brunsten är igång men här verkar det ganska lugnt, säger Thorbjörn.

Att jaga är inget nytt för viltmästaren på Sontorp. Redan som femårig pojke följde han med sin pappa ut i jaktmarkerna. När han sedan började skolan visste läraren att det skulle komma in en ledighetsansökan varje år. De två första dagarna då klövviltet startade skulle skolpojken vara ledig. Valet att som vuxen utbilda sig till viltmästare och yrkesjägare var därmed givet.

– Jag tycker det är skönt att sitta i skogen och filosofera. Med åldern har jag lugnat ner mig och är inte lika ivrig att fälla något som jag var för tio år sedan. När jag beräknar avskjutningen kommer jag fram till att det skjuts en bock per etthundra hektar.
– På Tångestad skjuter vi kanske tre bockar per år. Beståndet är lite sämre här och det beror antagligen på att det finns gott om dovhjort som tar över markerna. Dovhjort och rådjur kommer inte så bra överens.

Att Thorbjörn måste gå upp när alla andra ligger och sover som bäst stör honom inte. I Jaktförordningen står att för jakt med skjutvapen får det börja jagas rådjur och kronhjort en timma före solens uppgång och en timma efter solens nedgång. Älg däremot får bara jagas fram till solens nedgång.

– Timmen efter solens nedgång får det endast jagas vaktjakt eller smygjakt. Det har lite att göra med om det behövs eftersök då det behövs att ljuset är med. Vildsvin får däremot jagas dygnet runt, förklarar Thorbjörn.

Under den första bockjaktsmorgonen finns Martin Lindén med. Han gör sin praktik och ska börja sin viltmästarutbildning när praktiken är avklarad.

Han sitter i ett eget jakttorn ett stycke från Thorbjörn. I efterhand en konstaterad bättre plats för plötsligt hörs ett skott och strax därefter får Thorbjörn ett sms där Martin berättar att han fällt en bock.

– Det är min andra bock som jag skjuter, berättar han medan han släpar in djuret mot ett dike där han ska ta ur det.

Thorbjörn förklarar att magen tas ur direkt på plats medan de röda organen får sitta kvar och bocken tas om hand hemma i slakteriet vilket han anser känns fräschare.

– Bocken kommer sedan att skickas till någon vilthandlare för vidare försäljning ut mot kund. Jag äter gärna viltkött själv, lammsadeln steker jag i ugnen med benet kvar då blir det saftigt och gott. Som krydda använder jag färdigblandad viltkrydda som gärna får innehålla krossade enbär.

När Martin är klar med sin nedlagda bock lastas den in i bilen och morgonens jakt anses som avslutad.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share