Kandidat 1 Årets Östgötabonde

Familjen Carlsson, Herrsäter gård. Stående: Erik Carlsson och Jan Carlsson, sittande: Sara Carlsson och Anita Carlsson. Tavlan med kon är självklart och passande placerad i stora salen.

ÅTVIDABERG (JB)

Det är bara fyra år som två generationer Carlsson drivit Herrsäter gård. Ändå har de hunnit bli välkända med sådant som prisbelönt ostkaka, gårdsbutik, café och direktkontakt med konsumenter som de vill ska gynna det svenska lantbruket.

I ett vackert anrikt kulturlandskap, vid sjön Strålångens östra ände, ligger Herrsäter gård. Med alla arrenden inräknade brukas totalt 170 hektar åker och ytterligare 100 hektar utgörs av bete. På gården finns totalt cirka 300 djur, varav ett hundratal är mjölkkor. Den nyare ladugården med lösdrift och mjölk – robot visas för gäster som får se hur bra kor kan ha det. Gården har även café och gårdsbutik, samt förädling till sådant som ostkaka, mjöl och sylt.

Här är alltså två generationer Carlsson verksamma, Jan och sonen Erik. Driver ni det här tillsammans?
– På pappret är det mamma och pappa som driver lantbruket och jag driver förädlingen med ostkaka och de andra produkterna, berättar Erik Carlsson. Sedan gör vi allting tillsammans, vi hjälps åt.
Att göra allting tillsammans och hjälpas åt inkluderar i högsta grad även hans syster Sara. Lite specialiserade är de förstås, Sara kör inte så mycket traktor och Jan bakar inte lika mycket ostkaka som hon.
– Vid toppar som till jul har vi väldigt mycket med ostkaka och då sysslar vi bara med det när vi inte är i ladugården.
– Vi sätter in arbetskraften där det behövs, säger Jan Carlsson. När det är dags för hö, då blir det inga ostkakor.

Kulturmarkerna som omger gården är välskötta och betade. Är det en medveten strategi eller att det råkat bli så?
– Både och, säger Jan. Vi har ju försökt ha så mycket djur som möjligt. På sommaren går det också åt mat och då är det bete som är det bästa att ha. De stora betesmarkerna är gamla kulturbeten. Våra djur betar väldigt lite på åker.
– Vi behåller alla tjurkalvar och föder upp till slakt, tillägger Anita Carlsson. Vi är självförsörjande på djur och vi kastrerar tjurarna eftersom vi har så otroligt mycket naturbeten.
– Vi värnar det svenska traditionella lantbruket, säger Erik. Försvinner de här lantbruken så försvinner också miljöerna som skapats. Genom att vi har mycket betesdjur så håller vi en stor del av landskapet öppet. Det är djuren som gör det möjligt att bevara den här miljön.

Av den förädling som sker på Herrsäter är förstås ostkakan det stora. Med guld i SM i mathantverk 2016, alltså Sveriges bästa, finns ett obestridligt kvitto på ostkakans höga klass. Det finns mer än ostkaka här. Bland annat kokar man sylt och har även eget mjöl.
– Vi säljer vetemjöl som Orga hjälper oss att mala och packa, säger Erik. Vi har kunnat tala om vilken åker mjölet kommer från.

Ett unikt bra säljargument alltså?
– Ja, det är svårt för Kungsörnen att bemöta det.

En viktig del i filosofin på gården är att ha direktkontakt med kunderna.
– Vi träffar väldigt mycket folk när vi är ute och säljer våra produkter. Vi säljer väldigt lite i butik och väldigt mycket direkt till konsument på alla möjliga platser. Då har man möjlighet att prata med sina kunder. På en butikshylla blir man anonym.
– Folk som kommer hit tar med sina barn och barnbarn kanske och de får gå och titta på djuren i ladugården, berättar Sara. Det är inte så många gårdar som är öppna.
– Vi tjänar ju inga pengar på att folk får titta när roboten mjölkar, fyller Erik i, men sedan när de står på Ica och väljer svenskt istället för danskt så gynnar det alla oss som är i näringen.
– Vi måste visa upp vad vår bransch håller på med om folk ska inse värdet av det här att djuren har det bra.

Carlssons har planer på ett stort projekt. De vill bygga ett mejeri på gården vilket skulle underlätta att göra egen ost. Det skulle vara av deras egen mjölk, alltså ingen konsumtionsmjölk, utan mer som ett ysteri.
– Om det här blir av så ska vi till största delen även fortsättningsvis vara Arlaleverantörer i alla fall, säger Jan.

De värnar om det svenska traditionella lantbruket samtidigt som de satsar framåt och anpassar verksamheten till dagens marknad, allt med en mycket trevlig framtoning.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share